wtorek, 31 marca 2015

GULASZ sojowy

Gulasz sojowy firmy Orico 160 g
Z tej serii widziałam jeszcze Flaczki sojowe, Kotlety sojowe a'la schabowe z błonnikiem oraz Kotlety sojowe mielone z pieczarkami.

Danie bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu (10 minut moczenia i 10 minut gotowania). Teoretycznie potrzeba tylko 3 szklanek wody i gotowe jednak na pudełku są 2 urozmaicone przepisy z użyciem tej własnie bazy. Nie ma co liczyć na wyjątkowe doznania kulinarne. Ja dodałam czosnku, pomidorów i papryki i było całkiem smaczne. Jest to fajna opcja gdy czasu mało albo lodówka pusta.


Kalorie: W 100 g suchego produktu tylko 329 kalorii!


Skład: kostka sojowa 55%, mąka żytnia,warzywa suszone, sól ekstrakt drożdżowy, przyprawy.
 Może zawierać śladowe ilości glutenu.


Cena: najtaniej w Netto 3,99 zł, Piotr i Paweł 4,99 zł


Lubicie?


Słodko-słone domowe czekoladki

Lubicie czekoladę? Lubicie masło orzechowe? A próbowaliście już połączenia soli ze słodyczą? Domowej roboty słodycze podobne do czekoladek REESE'S. UWAGA: uzależnia ! 

P.S. dla tych co nie lubią orzechów - jest możliwość zastąpienia masła orzechowego masą kajmakową.

Zrobienie czekoladek jest trochę upierdliwe. Trzeba chłodzić czekoladę dwukrotnie i czekać aż zastygnie, do tego każdą papilotkę należy dokładnie pomalować pędzelkiem.  Na koniec oskubać delikatnie czekoladkę z papilotki tak aby nie roztopić czekolady palcami.



Oryginalna czekoladka :)



Pobrano z: kliknij


Składniki (16 sztuk):
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (na wszelki wypadek warto mieć 1,5 tabliczki)
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 krople aromatu waniliowego


jeżeli macie inne rozmiary papilotek lub włożycie więcej czekolady do podstawy i zabraknie wam na wierzch to nie ma się czym stresować. Na każdym etapie można rozpuścić więcej czekolady

zamiast masła orzechowego można po prostu użyć masy kajmakowej

Przygotowanie (czas przygotowanie naprawdę zależy od waszych 'zdolności manualnych'):
- przygotować małe papilotki (ja swoje kupiłam w Tesco)
- obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Kąpiel wodna jest o tyle lepsza,że przez okres kiedy formy  stygną  w  lodówce  czekoladę  wciąż  możemy  utrzymać w stanie płynnym i nie trzeba jej kolejny raz rozpuszczać
- do papilotek nałożyć łyżeczkę roztopionej czekolady i pędzelkiem rozprowadzić po całej wewnętrznej powierzchni. Włożyć do lodówki/ zamrażarki na ok 5 minut
- masło orzechowe, cukier puder, sól, cynamon, aromat waniliowy dokładnie wymieszać. 
Żeby łatwo uzyskać jednorodna masę mieszałam w kąpieli wodnej, wtedy składniki lepiej się łączyły. Odstawić do lodówki
- po zastygnięciu czekolady do każdej czekoladowej 'formy' wkładamy kuleczkę wcześniej przygotowanej masy orzechowej i delikatnie ugniatamy, tak aby masa wypełniła formę
- każdą wypełnioną masą czekoladkę przykrywamy warstwą rozpuszczonej czekolady - 1 łyżeczka na sztukę
- odstawiamy do lodówki/zamrażarki na co najmniej 5 minut
- po zastygnięciu delikatnie ściągamy papilotki. Jeśli mamy trudności możemy pomóc sobie ostrym nożem. Ostrożnie przecinamy papilotkę od spodu i podważamy czubkiem noża

Cena: 6 - 8 zł

Strona Hersheys: REESE'S-Peanut-Butter-Cups  --> strona z oryginalnymi produktami Hersheys
Inspiracja z tasteofhome.com

SMACZNEGO!

poniedziałek, 30 marca 2015

Pieczarkowy pasztet z cieciorki

Wspaniały zarówno na ciepło  na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę...
Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy.




Składniki ( 2 średnie pasztety):
  • 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 1/4 papryki chili
  • garść słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka tymianku
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry
  • sól i pieprz wedle uznania
  • nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...)

Przygotowanie  20 minut):
- pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek
- marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach
- dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać 
- masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko
- wierzch posypać nasionami wedle uznania


- piec 30 -35 min w temp. 180 stopni

Cena: 8 -10 zł

'Baton' FRUPP

FRUPP chrupiące owoce firmy Celiko
Można kupić w 3 smakach: malinowy, wiśniowy
i truskawkowy. Świetny zamiennik dla słodyczy, naturalny i delikatnie kwaskowy. Dla mnie wszystkie tak samo smaczne jednak w malinowym jest najbardziej wyczuwalna kwaskowatość.

W zależności od użytych owoców maja różną zawartość błonnika : wiśnia 6%, truskawka 8%, malina 15%.


Na 100 g batonika zużyto 250 g świeżych owoców!W opakowaniu ciekawostki na temat owoców i witamin.


Kalorie: W batoniku tylko między 150 a 158 kalorii !


Skład:  maliny ( 31%), trehaloza, cukier, maltodekstryna, koncentrat soku jabłkowego (3%), substancja żelująca: pektyny.


Cena : Netto 1,59 zł, Piotr i Paweł 1,69 zł, sklepy ze zdrową żywnością ok 2 zł


Jedliście już ? (;


Rozgrzewająca tajska zupa kokosowa (wegańska)

Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska!



Składniki (4-6 porcji):
  • puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru
  • 2 cebule
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 5 cm świeżego imbiru
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru
  • 1 łyżka pasty curry 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1,5 limonki lub cytryny
  • makaron sojowy lub chiński chow mein
  • opcjonalnie tofu naturalne 150 g


Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym):
- Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody
- Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę.
- Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru
- Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy
- Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki
- Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie
- Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (;

Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz dodać prosto do garnka z zupą. Noodle zdążą się ugotować w ciągu tych 5 minut, dłuższe gotowanie zresztą tez nie zaszkodzi (;

Cena : 8 zł (jeśli ktoś jest zainteresowany gdzie kupować najtaniej albo gdzie w ogóle kupować proszę o wiadomości)






SMACZNEGO!