sobota, 27 czerwca 2015

Sok marchewkowy zwalczający objawy stresu i bezsenności

Super połączenie słodkiej marchewki z selerem i ogórkiem przełamane limonką. Prócz pięknego, intensywnie pomarańczowego koloru gwarantowane orzeźwienie, dawka dodatkowej energii i bomba witaminowa
To połączenie składników zwalcza objawy bezsenności i stresu. Marchewka działa dobrze na wzrok i pomaga pozbyć się uczucia niepokoju i nerwowości.

Składniki (2 porcje):
  • 3 marchewki
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 3 zielone ogórki
  • 1/2 limonki
Przygotowanie (7 minut):
- wszystkie składniki kroimy i wkładamy do wyciskarki do soków (limonkę jak zawsze polecam włożyć ze skórką)

piątek, 26 czerwca 2015

Słonecznikowa pasta kanapkowa

Znudzeni ciągle tymi samymi kanapkami? No to czas na kolejną nietypową i bardzo zdrową pastę kanapkową. Do dzieła!








































Składniki:
  • 200 g ziaren słonecznika
  • 5 ząbków czosnku
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • garść kiełków słonecznika do posypania
  • sezam i mak do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
- słonecznik umyć, namoczyć 10 minut
- słonecznik zagotować w świeżej wodzie, gotować 10 minut na małym ogniu
- odcedzić, przełożyć do miksera, dodać przeciśnięty czosnek
- przyprawić do smaku
- dodać oliwę i zmiksować do połączenia składników
- na kanapce posypać sezamem, makiem i kiełkami słonecznika

SMACZNEGO!


Zobacz też przepis na Muffiny śniadaniowe <klik>

Zobacz też przepis na Kolorowy hummus <klik>

środa, 24 czerwca 2015

Limonkowo - miętowe lody z tapioką

Bajecznie wyglądające, pyszne lody o smaku mięty i limonki z dodatkiem zabarwionej 
tapioki. Orzeźwiające połączenie kwasku cytryny ze słodyczą cukru trzcinowego i nutką świeżej mięty. Lody są przepyszne a niebieska tapioka to tylko dodatek urozmaicający ich wygląd. Jeśli jej nie macie to i tak koniecznie przygotujcie lody bez granulek(:







Składniki (4 sztuki po 75 ml):
Przygotowanie (5 minut bez gotowania i mrożenia):
- gotujemy tapiokę według przepisu na opakowaniu*

*Najpierw tapiokę namoczyłam 20 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki barwnika. Następnie tapiokę gotowałam z sokiem z 1 wyciśniętej cytryny. Po ugotowaniu tapiokę odcedziłam, dodałam kolejną 1/2 łyżeczki barwnika, łyżkę cukru i sok z 1/2 cytryny (aby nadać granulkom więcej smaku), dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.

Nie wiem na czym to polega, dziewczyny na blogach piszą, że tapiokę w dużych granulkach gotują 20 minut - ja musiałam gotować 2 godziny aby uzyskać miękkość i przezroczystość. Może to zależy od firmy? Najlepiej jak same rozgryziecie ile wasze granulki potrzebują czasu.
Jeśli  tapiokę ugotujemy w samej wodzie to granulki będą mdłe i zupełnie bez smaku. 
Jeżeli wasza tapioka rzeczywiście gotuje się 20 minut to polecam gotować na wodzie z cukrem i soku z cytryny. Trzeba pamiętać aby je dobrze doprawić.

- miętę zalewamy 125 ml gorącej wody i odstawiamy
- cukier zalewamy 125 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia
- wyciskamy sok z limonki, najlepiej ze skorka w urządzeniu do wyciskania soków
- łączymy wodę z cukrem z naparem z mięty i sokiem z cytryny
- tapiokę nakładamy do foremek do lodów lub kubeczków i zalewamy przygotowanym napojem
- trzymamy w lodowce przez 2-3 godziny. Po wyciągnięciu, aby lód łatwiej wyszedł z formy rozgrzewamy opakowanie rękami lub wkładamy na kilka sekund do cieplej wody 

SMACZNEGO!


            

sobota, 20 czerwca 2015

Koktajl uspakajający dla zestresowanych

Koktajl na stres czyli jak połączyć zdrowe, smaczne i pożyteczne.

LAWENDA - uspakaja, relaksuje i pomaga zasnąć, przyspiesza trawienie i leczenie infekcji, łagodzi bóle głowy 
Lawenda kwitnie od czerwca do września wiec możemy już nie przygotowywać przetwory
MELISA - świetna na uspokojenie, sen oraz stany depresyjne i melancholię. Przyśpiesza trawienie, łagodzi migreny i bóle brzucha
POMARAŃCZA - unieszkodliwia agresywne cząstki tlenu powstające z powodu stresu i małej ilości snu, ma właściwości uspakajające
MLEKO - magnez zawarty w mleku rozluźnia mięśnie, pomaga w odprężeniu i obniża ciśnienie


Składniki (300 ml):
  • 30 listków melisy
  • 10 listków lawendy
  • 1 kwiatostan lawendy
  • 200 ml ulubionego mleka
  • 1 pomarańcza
Przygotowanie (5 minut):
- przepuszczamy wszystkie składniki przez urządzenia do wyciskania soków

lub

- wyciskamy sok z pomarańczy i mieszamy go z mlekiem
- zioła kroimy na bardzo drobniutkie kawałeczki i dodajemy do koktajlu dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka minut aby koktajl mógł przejść smakiem oraz zapachem melisy i lawendy

SMACZNEGO!




Zobacz też przepis na Sok pobudzający przemianę materii <klik>

Sok o właściwościach bakteriobójczych i antynowotworowych <klik>

Sok na bezsenność i odporność <klik>

piątek, 19 czerwca 2015

Zdrowe żelki z nadzieniem truskawkowym - bez cukru, konserwantów, barwników i bez żelatyny

Domowe, zdrowe żelki o smaku pomarańczowym z truskawkowym nadzieniem. Mają piękny kolor, ciekawy smak i rozpływające się wnętrze. Smak bazy i wkładu można dobierać dowolnie. Żelki są wegańskie i niskokaloryczne, jest to naturalna i domowa wersja więc nie będą smakować jak te sklepowe (;

Już jedna pomarańcza daje nam dzienne zapotrzebowanie na witaminę C! Ta bomba witaminowa i mineralna ma tylko 115 kalorii w szklance  więc zrobione z niej żelki są zdrowe i dietetyczne.
























































Składniki (ok 20 sztuk):
  • 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (można wybrać ulubiony smak)
  • 4 truskawki 
  • 2 łyżeczki agaru (lub innej substancji żelującej)   jak działa agar i co to jest? <klik>
  • jeśli chcecie słodsze żelki polecam dodać syrop z agawy lub inna substancje słodzącą do gotującego się soku
Przygotowanie (10 minut):
- wyciskamy sok z pomarańczy
- sok przelewamy do garnuszka, dodajemy agar i gotujemy ciągle mieszając aż do zawrzenia. Trzymamy na dość dużym ogniu mieszając przez około 1 minutę
- przelewamy sok do foremek zapełniając około 3/4 miejsca
- miksujemy truskawki 
- truskawki nabieramy w małą strzykawkę. Strzykawkę wkładamy dzióbkiem w żelka i wlewamy około 1/4-1/5 strzykawki
- jeśli chcemy mieć żelki jak najszybciej to wkładamy je na chwile w zimne miejsce

Zmiksowane truskawki próbowałam wlewać zarówno 3 minuty po nalaniu żelków do foremek jak i po 10 minutach, kiedy żelki były już dość  zastygnięte. W każdym wypadku miks truskawkowy zostawał w środku nie wylewając się.



środa, 17 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta

Kolejny z przepisów mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulką z pomidorami. 




Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) :
  • 2 bakłażany
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 pomidor
  • 1/2 chilli bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku
Przygotowanie (30 minut bez pieczenia);
- przecięte na pół bakłażany naciąć wzdłuż (widać na zdjęciu powyżej)
- bakłażany poddusić na oliwie z obu stron do lekkiego zmięknięcia (5-10 minut). Mocno posolić i odstawić.
- cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, chili w drobną kostkę i udusić na oliwie na złoty kolor
- pomidora obrać ze skórki (najlepiej schodzi po sparzeniu gorącą wodą) i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać do uduszonej cebuli. Poddusić do połączenia składników.
- przyprawić solą pieprzem i cukrem
- blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany
- na bakłażanach rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać ziołami
- piec 15-20 minut w 200 stopniach 

SMACZNEGO!

niedziela, 14 czerwca 2015

Naturalny słodzik-domowa alternatywa cukru i odpowiednik aspiryny

Daktyle to doskonałe źródło szybko przyswajających się cukrów prostych dających energię na cały dzień już 30 minut po ich zjedzeniu! Owoce te są bogate w błonnik i witaminę A1 i B3, potas regulujący ciśnienie krwi i magnez redukujący skutki stresu. W daktylach znajdują się przeciwutleniacze i substancje działające jak dostępna w sklepach aspiryna (salicylany). Daktyle polecane są też na miażdżycę i zaparcia ze względu na dużą ilość błonnika. W krajach arabskich owoce te uważane są za afrodyzjak.


Syrop daktylowy nadaje się do słodzenia herbaty i kawy, wypieków oraz deserów. Z dodatkiem rumu lub czekolady może być świetną polewą lub pastą kanapkową.



Składniki:
  • 1 szklanka daktyli bez pestek
  • 1 szklanka bardzo ciepłej wody
  • 1 laska wanilii 

Przygotowanie (cały proces 25 minut):
- daktyle zalewamy bardzo ciepłą wodą i odstawiamy na 15 minut
- nożem zdrapujemy wnętrze laski wanilii
- namoczone daktyle wraz z wanilią wkładamy do miksera, nastawiamy na średnią moc i miksujemy przez ok 10 minut lub do uzyskania gładkiej masy. Warto co jakiś czas wcisnąć przycisk "turbo"

SMACZNEGO!

piątek, 12 czerwca 2015

Brokułowy pasztet z ciecierzycy + opis właściwości cieciorki


Ciecierzyca  to roślina strączkowa zwana inaczej cieciorką lub grochem włoskim, która w krajach bliskiego wschodu traktowana jest jak afrodyzjak. Jej właściwości pobudzające  oraz duża zawartość białka (25 %) doceniane są tam od wieków. Jest to idealny zamiennik mięsa używany często w kuchni przez wegan i wegetarian. Naukowcy z Instytutu Żywności i Żywienia potwierdzają, że cieciorka łączona z innymi produktami roślinnymi jest źródłem pełnowartościowego białka. Ciecierzyca w dużych ilościach obniża też ciśnienie i cholesterol oraz sprzyja odchudzaniu.

Skąd bierzemy ciecierzycę? 
Kupujemy cieciorkę w puszkach lub słoikach, już ugotowaną i gotową do zjedzenia lub suche nasiona w paczkach, które przeznaczone są do gotowania.
Nasiona moczymy przez noc (10-12 godzin) w wodzie a następnie odcedzamy, płuczemy i gotujemy do uzyskania miękkości ( ok 1- 1,5 godzin). Ciecierzycę do jedzenia na surowo moczymy około 24 godziny zmieniając wodę kilkakrotnie.




Składniki:
  • 400 g ugotowanej cieciorki
  • 1 mały brok
  • 1 mała cukinia
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki ziaren dyni lub słonecznika 
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 ząbki rozgniecionego czosnku
Przyprawy
  • szczypta gałki muszkatołowej 
  • szczypta curry
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie (bez pieczenia 30 minut):
- brokuł i cukinię ugotować o osolonej wodzie (nie rozgotować)
- cebule pokroić w dużą krostę i poddusić na oliwie
- brokuł, cukinię, cieciorkę przepuścić przez maszynkę z sitkiem o większych oczkach i dodać resztę składników
- wymieszać, spróbować czy odpowiednio przyprawione. Przełożyć do wysmarowanej oliwkę i wysypanej tarta bułką foremki.
- piec w 180 stopniach przez 30-35 minut (w silikonowych foremkach max. 30 min)

 SMACZNEGO!




Zobacz tez przepis na pasztet pieczarkowy <klik>
Zobacz tez przepis na faszerowana pęczakiem paprykę <klik>



czwartek, 11 czerwca 2015

Promocja na tofu i produkty BIO w Piotrze i Pawle

Od 10.06.15 do 16.06.15 w Piotrze i Pawle oferta produktów BIO. W korzystnej cenie między innymi tofu naturalne - 5,49 zł / 300 g oraz tofu wędzone -6,19 zł / 300 g. Do tego napój owsiany i ryżowy za 7,99 zł. Obecnie w Piotrze i Pawle znaleźć też można w dobrej cenie duży wybór suszonych owoców (jagody goji, daktyle, żurawinę itp) , produktów bezglutenowych i niskolaktozowych.

Link do okrojonej gazetki z produktami PiP <klik>

A z tofu możemy zrobić np.
Tofurnik: ciasto z migdałowo-daktylowym spodem oraz mocno czekoladową górą <klik>
lub Pulpety brokułowe z kaparami <klik>

poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pulpety brokułowe z kaparami

Przepis na brokułowe pulpety z kaparami na bazie płatków owsianych i gryczanych oraz tofu. Przygotowuje się je bardzo szybko i co najważniejsze - łatwo lepi. Masa się nie klei i nie rozpada ani w rękach ani na patelni. Opcja wegańska smakująca mięsożercom (;

                  

                  

Składniki (11 pulpetów o średnicy ok 5 cm):

  • opakowanie tofu (180 g)
  • 1/2 główek brokuła
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych
  • 1/3 płatków owsianych
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżeczki kaparów
  • 3/4 łyżeczki tymianku, najlepiej świeżego
  • sól do smaku
Przygotowanie (20 minut):
- 3/4 szklanki płatków gryczanych zalewamy wrzątkiem do wysokości płatków i odstawiamy aż płatki wsiąkną wodę
- miksujemy ze sobą tofu, brokuł, przeciśnięty czosnek i płatki
- do masy dodajemy suche płatki owiane, kapary oraz zioła i mieszamy łyżką. Dodajemy soli i próbujemy masy, jeśli coś nam nie odpowiada doprawiamy bardziej
- formujemy kulki mieszczące się w dłoni (łatwiej i szybciej smażą się te mniejsze)
- smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek pilnując aby przypiec pulpet z każdej strony

SMACZNEGO!




sobota, 6 czerwca 2015

Lody kokosowo - truskawkowe z nasionami chia

Dwuwarstwowe lody : kokosowe z nasionami chia oraz truskawkowo-jogurtowe z truskawkami. O właściwościach nasion chia możesz przeczytać tu <klik>. Przepis łatwy, nie wymagający maszyny do robienia lodów ani specjalnych foremek. 
Ja po raz pierwszy użyłam foremek do robienia lodów (w Lidlu za 6,99). Jeśli jednak nie mamy takiego wyposażenia to spokojnie możemy przelać masę do plastikowych lub papierowych kubków jednorazowych a jako patyczek wykorzystać łyżeczkę do herbaty. 
Rada: lody wyjdą z każdego pojemniczka jeśli włożymy je na kilka sekund do ciepłej wody lub potrzemy wystarczająco długo rękami.





Składniki:
Część kokosowa z nasionami chia:

  • 1/2 kubka ulubionego mleka (polecam kokosowe)
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka syropu z agawy lub innej substancji słodzącej
Część truskawkowo-jogurtowa:
  • 50 gram truskawek do masy + 4 truskawki do pokrojenia
  • 3 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka syropu z agawy
Przygotowanie:
- wszystkie składniki z masy kokosowej wkładamy do shakera lub słoika i mocno trzęsiemy prze ok 30 sekund, następnie dokładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki 
- po co najmniej 3 godzinach, kiedy nasiona pochłoną płyn i mocno spęcznieją są gotowe do użycia
- miksujemy wszystkie składniki z masy truskawkowo-jogurtowej
- wkładamy do pojemniczków na lody, tworząc rożne kompozycje
- na koniec okładamy pokrojone truskawki

SMACZNEGO!


czwartek, 4 czerwca 2015

Kop energetyczny - Smoothie z banana i awokado z musem z kiwi i mieszanką musli, orzechów i daktyli

Przepis na łatwy, efektowny deser z bardzo zdrowym awokado, orzechami oraz daktylami. O właściwościach awokado już pisałam przy paście kanapkowej z awokado <klik>, teraz troszkę o samym kiwi (;
Dlaczego warto jeść kiwi?  Wzmacnia odporność, zapobiega depresjom i miażdżycy, jest dobre dla cukrzyków i jest jednym z  niewielu owoców, które zawiera wapń. 1 kiwi daje nam całodniowe zapotrzebowanie na wit. C, a zawarta w nim wit. E jest świetna dla naszej cery.





Składniki (3 porcje):

  • 3 kiwi
  • 1 banan
  • 1/2 awokado
  • 1 garść daktyli 
  • 1 garść orzechów
  • 1 garść ulubionych płatków ( np. owsianych, orkiszowych)
  • 6 garści ulubionego musli
  • 4 łyżki jogurtu

Przygotowanie (10 minut):
- kiwi wybieramy łyżeczka ze skórki i miksujemy na gładka masę
- osobno miksujemy banana z awokado
- blenderujemy orzechy z daktylami i płatkami
- na dno, do 3 szklanek, kładziemy orzechy z daktylami
- 1/2 kremu z awokado i banana rozkładamy po równo do 3 szklanek 
- na to nakładamy po 2 garści musli do każdego z kubków i rozkładamy ponownie reszte kremu z awokado i banana
- na koniec rozkładamy do szklanek mus z kiwi

Smacznego!



Zobacz także przepis na Smoothie kokosowe w czterech smakach - kiwi, malina-truskawka, banan-mango, borówka <klik>

Zobacz także przepis na Smoothie GRANAT WITAMINOWY <klik>