poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Promocja na hummus, tahini, mleko roślinne oraz wiele innych wege i bio produktów w Almie

W Almie zaczęła się promocja (13.08 - 26.08) z wieloma produktami wege oraz bio. Dostępne są np. hummusy w trzech smakach, tahini, melko sojowe i migdałowe, bakalie, cieciorka i soczewica w puszcze.
Pojawiają się też ciekawe soki w obniżonej ceni np. sok z granatu czy suszone pomidory, bakalie i jogurty.



LINK DO GAZETKI <KLIK>





sobota, 8 sierpnia 2015

"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami.




Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu

"Ciasto" ułożone na blaszce 



Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu):
  • 1 średni kalafior
  • 1 mała marchewka
  • 125 g mozzarelli (ja użyłam light)
  • 80 g wege parmezanu 
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnki
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 szczypty soli
  • świeży cząber do posypania  ozdobienia
Dip jogurtowy:
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • tymianek, chilli i świeży cząber do posypania
Przygotowanie (25 minut bez pieczenia):
- od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym ze zdjęć powyżej)
- przygotowany uprzednio kalafior wkładamy do patelni, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut (kalafior nie może się rozpaść na papkę)
- w tym czasie zcieramy parmezan i marchewkę, mozzarellę kroimy na małą kosteczkę. 1/3 mozzarelli zostawiamy do posypania na koniec
- kalafior po ugotowaniu musimy zupełnie odsączyć. Wkładamy go w czystą ścierkę i dokładnie wyciskamy wodę (kalafior należy wcześniej ostudzić żeby się nie poparzyć lub wycisnąć przez coś chroniącego ręce przed ciepłem)
- wyciśnięty kalafior mieszamy dokładnie z marchewką, mozzarellą, parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami
- masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć powyżej)
- wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni
- wyciągamy pizzę, posypujemy resztą mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut

SMACZNEGO!



czwartek, 6 sierpnia 2015

Aloe vera drink - napój z cząsteczkami aloesu OFK Sugar free

Napój  z cząsteczkami aloesu firmy OFK.  Na etykiecie chwalą się brakiem cukru, glutenu, konserwantów i zaledwie 5 kaloriami  w jednej porcji. 
Sam napój jest leciutko gęsty, pływają w nim 'żelowe' kawałki aloesu i czuć sztuczny posmak soku winogronowego. Pomimo lekkiej sztuczności napój bardzo mi smakuje. Cena trochę zniechęcająca ale od czasu do czasu wypić można.

Skład: woda mineralna 79%, koncentrat z soku z aloesu 13%, pulpa aloesowa 7%, regulator kwasowości, mleczan wapnia, kwas cytrynowy  cytrynian sodu, aromat winogronowy, substancja zagęszczająca guma gellan, substancja słodząca sukraloza

Kalorie: ok 2 kalorie w 100 ml

Pochodzenie: Korea

Cena:  8 zł za 1,5 l


niedziela, 2 sierpnia 2015

Sok na piękną cerę i gładką skórę z opisem składników

Sok ze składników wspomagających utrzymanie pięknej i zdrowej cery. Pomaga zachować jędrność i otrzymać zdrowy koloryt skóry bez niebezpiecznego opalania. Sok jest bogaty w witaminy, mikroelementy, karotenoidy, flawonoidy i likopen. Dokładniejszy opis poszczególnych składników znajduje się poniżej. No to na zdrowie!

MARCHEWKI - bogate w karotenoidy nadające skórze ładny, "opalony" odcień

BROKUŁY - poprawiają odporność skóry i błon śluzowych, pomagają także usunąć worki pod oczami. Zawierają więcej beta karotenu niż marchewka i są bogate w witaminę C ( 2 razy więcej niż pomarańcze)

POMIDORY - są źródłem likopenu i zapobiegają starzeniu się skóry

CYTRYNY - pobudzają produkcję kolagenu, nadają skórze blask oraz młody i ładny wygląd. Olejki eteryczne i flawonoidy stymulują krążenie krwi i zwiększają elastyczność skóry. Są silnym antyutleniaczem

PESTKI DYNI - poprawiają wygląd skóry, zawierają ujędrniające witaminy z grupy B, beta karoten, potas, cynki selen





Składniki (700 ml):
  • 1/2 brokuła (ok 220 g)
  • 5 marchewek
  • 2 jabłka
  • 1 pomidor
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki
  • 1/3 szklanki wody
  • pestki dyni do posypania
Przygotowanie (7 minut):
- Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę do soków. Limonkę jak zawsze polecam wycisnąć razem ze skórką, jeśli urządzenie tego nie umożliwia trochę skórki możemy zetrzeć na tarce i dorzucić do skoku