niedziela, 24 kwietnia 2016

Ekologiczne, pieczone chipsy warzywne (marchewkowe, brokułowe i buraczkowe) - organic veggie snack 60% less fat

Wegańska przekąska firmy Organique przypominająca chipsy. W środku 3 kolory i smaki : czerwone - buraczkowe, zielone - brokułowe i pomarańczowe - marchewkowe. Ciekawa alternatywa, nada się do przekąszenia od czasu do czasu jednak wielbicielom chipsów nie zastąpi. 

Skład*: skrobia ziemniaczana* 46%, mąka kukurydziana*, płatki ziemniaczane* 14%, olej słonecznikowy*, suszone warzywa* ^% (marchewka*, burak*, szpinak*, brokuły*), przyprawa sól morska* 4% ( skrobia ziemniaczana*, sól morska, cukier*, ekstrakt drożdżowy [z kukurydzy], olej słonecznikowy, substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu), sól.

*Składniki pochodzące z upraw ekologicznych.


Kalorie: 418 kcal / 100 g

Cena: ok 5-6 zł/ 85 g

Na opakowaniu dodatkowo informacja:
- certified organic
- 60% less fat
- no trans fat
- certified gluten free
-cholesterol free
- no GMO

Inne ciekawe, wegańskie produkty <klik>

niedziela, 17 kwietnia 2016

Drożdżowe racuchy mamuchy!

Puchate, miękkie w środku i chrupiące na bokach! Trochę tłuste i kaloryczne ale naprawdę warto (: Ja uwielbiam z cukrem pudrem i suszoną żurawiną. Smacznego!       


Składniki (4 porcje):
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gr drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0.5 laski wanilii lub cukru waniliowego
  • klarowane masło lub olej do smażenia 
  • cukier puder i suszona żurawina do posypania

Przygotowanie (10-15 minut + oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta):
- Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać mąkę, jaja, cukier i zmiksować na gładką masę. 
- Całość odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. 
- Dużą łyżką kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć 2-3 min z każdej strony. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem i żurawiną. 

SMACZNEGO!

niedziela, 3 kwietnia 2016

Pasztet z jajka i cieciorki

Masz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego!




Składniki:
  • 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe
  • 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżej  pietruszki lub koperku
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 80 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ( 15-20 minut bez pieczenia):
- ugotowane jajka posiekać
- cieciorkę zmiksować lub rozgnieść widelcem z 1 łyżką oliwy
- cebulę posiekać i poddusić na 2 łyżkach oliwy
- zioła posiekać
- całość wymieszać, dodać jogurt, ser, surowe jajko, zioła, sól i pieprz
- masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
- piec 25-35 minut w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia 

SMACZNEGO!