niedziela, 31 maja 2020

Kiszony barszcz czyli zakwas z buraków

Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na zakwas z buraków nazywany przez niektórych kiszonym barszczem. Przepis był wielokrotnie testowany i udoskonalany przez moją mamę, która od lat opowiada mi o jego cudownych właściwościach i składzie pełnym mikroelementów, witamin i naturalnych probiotyków. Taki napój to prosta, szybka i tania opcja na zredukowanie pierwszych objawów osłabienia oraz spadku odporności, wzmocnienie systemu immunologicznego i regenerację organizmu.

Zakwas z buraków jest naturalną ochroną i wsparciem, wzmacnia układ krwionośny, działa krwiotwórczo, przeciwzapalnie i redukuje poziom cholesterolu w naszym ciele, a także poprawia przyswajalność żelaza.

Warto dodać, że zakwas jest polecany osobom starającym się schudnąć, ponieważ ma dużo błonnika, a zawarty w napoju kwas mlekowy wspomaga proces trawienia i pobudza pracę jelit. Zakwas wzmacnia florę bakteryjną jelit oraz wspomaga prawidłowe wypróżnianie. Dodatkowo na 100 gram napoju przypada jedynie ok 10-15 kalorii.


I na koniec informacje dla Pań - kiszony barszcz łagodzi dolegliwości związane z menopauzą i jest źródłem kwasu foliowego.


Jak go stosować?
Poleca się picie tego napoju codziennie rano przed pierwszym posiłkiem.
Można też po prostu traktować zakwas jako sok lub bazę do barszczu.


Składniki ( 4 litry ):
  • buraki - 2 - 2,5 kg
  • woda - ok 3 litry
  • sól - 3 łyżki
  • liście laurowe - 5 sztuk
  • czosnek - 3-5 ząbków
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • pieprz - kilkanaście ziaren
Przygotowanie ( 30 minut bez oczekiwania):
  • buraki myjemy, obieramy i kroimy na kawałki lub szatkujemy,
  • 4 litrowy słoik wypełniamy w połowie pokrojonymi lub poszatkowanymi burakami, wkładając pomiędzy warzywa liście laurowe, czosnek, ziele anielskie oraz pieprz,
  • ok 3 litry wody mieszamy z 3 łyżkami soli (ogólna zasada to łyżka soli na litr wody), aż do rozpuszczenia, roztworem zalewamy buraki w słoiku prawie po brzeg,
  • mieszamy zawartość słoika kilka do kilkunastu razy dziennie przez około 4 do 5 dni,
  • pojawiającą się na powierzchni piana nie jest szkodliwa ale można ją zbierać,
  • gdy zakwas jest gotowy należy go odcedzić i rozlać do słoików lub butelek,
  • można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

NA ZDROWIE!




6 komentarzy:

  1. Dokładnie tak samo robię od wielu lat. Jest pyszny. Buraczki wykorzystuję do barszczu ukraińskiego. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł, ja z buraczków robię sałatkę :)

      Usuń
  2. W lodówce postoi znacznie dłużej, nawet 2 miesiące o ile wcześniej nie zostanie skonsumowany..

    OdpowiedzUsuń
  3. Nastawiałem zakwas kilkakrotnie i nigdy nie byłem pewny czy się uda i czy nie będę musiał znowu wszystkiego wylać. A tu proszę tak prosto i dokładnie rozpisane, jutro jadę po buraki i do dzieła. Dzięki!!!









    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżeli szukacie sprawdzonego sklepu internetowego z najróżniejszymi akcesoriami ogrodowymi, narzędziami ogrodowymi i odzieżą roboczą, to co powiecie na ofertę na stronie https://ogrod24.com/okazje . Jakie Wy macie zdanie na temat oferty tego sklepu?

    OdpowiedzUsuń