Boski, efektowny i bardzo prosty deser na lato. Zimne truskawki obtoczone mrożonym jogurtem to niskokaloryczna, orzeźwiająca i zdrowa przekąska idealna na upalne dni. Jeśli mamy ochotę na coś więcej wystarczy truskawki posypać cynamonem, kakao lub wiórkami czekolady.
Składniki:
- truskawki
- jogurt grecki
- kakao, cynamon lub inne wybrane posypki
Przygotowanie:
- z truskawek usuwamy szypułki
- truskawkę nadziewamy na patyczek (może być metalowy lub drewniany) i maczamy kilkakrotnie w jogurcie, tak aby cała truskawka była nim pokryta
- truskawki odkładamy na talerz pokryty folią lub papierem do pieczenia. Jeśli nie będziemy nakładać kolejnej warstwy jogurtu to posypujemy posypką i wkładamy do zamrażalki na 1 godzinę
- jeśli chcemy więcej jogurtu to wyciągamy truskawki i każda z truskawek obkładamy ponownie jogurtem. Ja używałam do tego po prostu łyżeczki i dokładnie rozsmarowywałam jogurt dookoła owoców. Posypujemy truskawki posypką.
- wkładamy ponownie na godzinę do zamrażalki
- wyciągamy i przekrawamy na pół
- zjadamy zaraz po wyjęciu lub chowamy do zamrażalki (trzymane w zamrażalniku zbyt długo staja się bardzo twarde)
Fajne :)
OdpowiedzUsuńSpróbuję zrobić to cudo dziś wieczorem!
OdpowiedzUsuńAle super pomysł, nigdy o czymś takim nie pomyślałam :)
OdpowiedzUsuńpomysł naprawdę bombowy!
OdpowiedzUsuń