Świeży, puszysty, lekko żelowy ananas i mocno kokosowa cześć z rumem.
Bez mleka zwierzęcego więc odpowiednie dla wegan (;
Potrzebne: kubeczki jednorazowe lub foremka z której będziemy w stanie wyjąć lody, patyczki do lodów, łyżeczki plastikowe albo po prostu łyżeczki
Przygotowanie całości : 15 minut
Składniki na część ananasową:
- 1/2 ananasa (600g)
- 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki agaru (płaska łyżeczka na kubeczek musu)
Zobacz opis agaru <klik> - roślinnej substancji żelującej używanej zamiast żelatyny. Zamiast agaru można użyć innej substancji żelującej
Przygotowanie części ananasowej:
-miksujemy ananasa na mus
-dodajemy agar i mieszamy dokładnie
- mus z agarem gotujemy 2 minut na dużym ogniu (tak aby doszło do zawrzenia) cały czas mieszając
- odkładamy aby wystygło
Składniki na część rumowo-kokosową:
- trochę ponad 1/2 szklanki mleka kokosowego (150 ml) można użyć innego mleka jednak efekt nie będzie ten sam
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 3 łyżki rumu
- 1 płaska łyżeczka agaru
Przygotowanie części rumowo-kokosowej:
- mieszamy wszystkie składniki
- gotujemy minutę na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając
Następnie:
-nakładamy do kubeczków (3 lub 4 w zależności jaka wielkość lodów chcemy) najpierw cześć żółtą (po ok 3-4 łyżki) następnie białą i znowu żółtą.
- kubeczki wkładamy do zamrażalki na co najmniej 3-4 godziny. Możemy sprawdzać twardość zawartości ręką - jeżeli są nadal miękkie to pozostawiamy w lodówce. Moje lody wyszły ładnie z kubeczków - nie trzeba było rozcinać, wystarczyło delikatnie ogrzać ścianki ręką.
SMACZNEGO !
wyglądają niezimsko!
OdpowiedzUsuńSmakują inaczej, zaskakujące, bardzo oryginalne :)
OdpowiedzUsuń