wtorek, 26 maja 2015

Lody z rumem o smaku pinacolada

Pyszne dwukolorowe lody na patyku łączące się w jedną całość smaku pinacolady. 
Świeży, puszysty, lekko żelowy ananas i mocno kokosowa cześć z rumem. 
Bez mleka zwierzęcego więc odpowiednie dla wegan (;





















































































































Potrzebne: kubeczki jednorazowe lub foremka z której będziemy w stanie wyjąć lody, patyczki do lodów, łyżeczki plastikowe albo po prostu łyżeczki

Przygotowanie całości : 15 minut

Składniki na część ananasową:

  • 1/2 ananasa (600g)
  • 2 i 1/2 płaskiej łyżeczki agaru (płaska łyżeczka na kubeczek musu)
Zobacz opis agaru <klik> - roślinnej substancji żelującej używanej zamiast żelatyny. Zamiast agaru można użyć innej substancji żelującej 

Przygotowanie części ananasowej:
-miksujemy ananasa na mus
-dodajemy agar i mieszamy dokładnie
- mus z agarem gotujemy 2 minut na dużym ogniu (tak aby doszło do zawrzenia) cały czas mieszając
- odkładamy aby wystygło 

Składniki na część rumowo-kokosową:
  • trochę ponad 1/2 szklanki mleka kokosowego (150 ml) można użyć innego mleka jednak efekt nie będzie ten sam
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki rumu
  • 1 płaska łyżeczka agaru 
Przygotowanie części rumowo-kokosowej:
- mieszamy wszystkie składniki
- gotujemy minutę na dużym ogniu cały czas dokładnie mieszając

Następnie:
-nakładamy do kubeczków (3 lub 4 w zależności jaka wielkość lodów chcemy) najpierw cześć żółtą (po ok 3-4 łyżki) następnie białą i znowu żółtą.
- kubeczki wkładamy do zamrażalki na co najmniej 3-4 godziny. Możemy sprawdzać twardość zawartości ręką - jeżeli są nadal miękkie to pozostawiamy w lodówce. Moje lody wyszły ładnie z kubeczków - nie trzeba było rozcinać, wystarczyło delikatnie ogrzać ścianki ręką.

SMACZNEGO !




2 komentarze:

  1. Smakują inaczej, zaskakujące, bardzo oryginalne :)

    OdpowiedzUsuń