niedziela, 17 kwietnia 2016

Drożdżowe racuchy mamuchy!

Puchate, miękkie w środku i chrupiące na bokach! Trochę tłuste i kaloryczne ale naprawdę warto (: Ja uwielbiam z cukrem pudrem i suszoną żurawiną. Smacznego!       


Składniki (4 porcje):
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gr drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0.5 laski wanilii lub cukru waniliowego
  • klarowane masło lub olej do smażenia 
  • cukier puder i suszona żurawina do posypania

Przygotowanie (10-15 minut + oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta):
- Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać mąkę, jaja, cukier i zmiksować na gładką masę. 
- Całość odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. 
- Dużą łyżką kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć 2-3 min z każdej strony. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem i żurawiną. 

SMACZNEGO!

1 komentarz: