niedziela, 17 kwietnia 2016

Drożdżowe racuchy mamuchy!

Puchate, miękkie w środku i chrupiące na bokach! Trochę tłuste i kaloryczne ale naprawdę warto (: Ja uwielbiam z cukrem pudrem i suszoną żurawiną. Smacznego!       


Składniki (4 porcje):
  • 1 szklanka mleka
  • 50 gr drożdży
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 0.5 laski wanilii lub cukru waniliowego
  • klarowane masło lub olej do smażenia 
  • cukier puder i suszona żurawina do posypania

Przygotowanie (10-15 minut + oczekiwanie na wyrośnięcie ciasta):
- Mleko lekko podgrzać, wlać do miski, wkruszyć drożdże, dodać mąkę, jaja, cukier i zmiksować na gładką masę. 
- Całość odstawić w ciepłe miejsce, poczekać aż ciasto podwoi swoją objętość. 
- Dużą łyżką kłaść placuszki na rozgrzany tłuszcz i smażyć 2-3 min z każdej strony. Gotowe racuchy posypać cukrem pudrem i żurawiną. 

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Pergole to niezbędny element każdego ogrodu, który pozwala na stworzenie zewnętrznej jadalni czy salonu. Ich różnorodność wykonania sprawia, że pasują do każdego stylu, od klasycznego po nowoczesny. Polecam zajrzeć na https://ogrodolandia.pl/pergole i wybrać model, który najlepiej wpisze się w przestrzeń Twojego ogrodu.

    OdpowiedzUsuń