niedziela, 3 kwietnia 2016

Pasztet z jajka i cieciorki

Masz ochotę na coś nowego, szybkiego i prostego? Przygotowanie zajmie Ci 15-20 minut. Pasztet jest pyszny na ciepło i na zimno a z pikantnym sosem smakuje wyśmienicie, smacznego!




Składniki:
  • 7 jajek: 6 na twardo 1 surowe
  • 1 szklanka cieciorki ( z puszki lub ugotowanej)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżej  pietruszki lub koperku
  • 3 czubate łyżki jogurtu greckiego
  • 80 g żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie ( 15-20 minut bez pieczenia):
- ugotowane jajka posiekać
- cieciorkę zmiksować lub rozgnieść widelcem z 1 łyżką oliwy
- cebulę posiekać i poddusić na 2 łyżkach oliwy
- zioła posiekać
- całość wymieszać, dodać jogurt, ser, surowe jajko, zioła, sól i pieprz
- masę przełożyć do foremki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą
- piec 25-35 minut w 180 stopniach aż do ładnego zrumienienia 

SMACZNEGO!



5 komentarzy:

  1. Świetny pomysł - wypróbuję. Mm pytanie, czy zamiast cieciorki można dodać coś innego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zamiast cieciorki można dodać fasolę lub 1/2 szklanki tartej bułki bądź 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Smacznego (:

      Usuń
  2. Super pomysł. Pasztet pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na kanapkę :)

    OdpowiedzUsuń