czwartek, 8 października 2015

Domowa chałwa ze słonecznika - prosta i zdrowa przekąska z 2 składników + opis właściwości słonecznika

Bardzo prosta w wykonaniu domowa chałwa. Wersja Rosyjsko-Ukraińska bo to własnie tam ten rodzaj słodyczy wykonują z ziaren słonecznika. Z użyciem syropu np. z agawy lub klonowego otrzymamy wersję wegańską. Warto poeksperymentować z dodatkami, które urozmaicą naszą przekąskę : bakalie, kakao, czekolada, ekstrakty, olejki...

SŁONECZNIK i kilka jego zbawiennych właściwości
- pomaga walczyć ze stresem i likwidować jego objawy dzięki zawartych w nim dużych ilościach magnezu
- wspomaga pracę układu nerwowego dzięki dużej zawartości witamin z grupy B oraz witaminy E, które są też odpowiedzialne za zdrowy wygląd włosów, paznokci i skóry
- dzięki dużej ilości cynku wspomaga leczenie trądziku - oczyszcza i wysusza a dzięki temu stany zapalne i zaczerwienienie zmniejszają się
- zawarty w słoneczniku magnez dobrze wpływa na pracę mózgu i poprawia koncentrację dlatego jest polecany  podczas nauki. Wspomaga też walkę ze skurczami mięśni 
- jako dobre źródło wapnia słonecznik polecany jest na kości
- żelazo zawarte w słoneczniku wspomaga leczenie anemii 
- słonecznik dostarcza także duże ilości kwasów z grupy omega 6, cynku, miedzi, manganu i selenu








































Składniki:
  • 1 szklanka ziaren słonecznika
  • 2-3 łyżeczki miodu lub w wersji wegańskiej np.syropu z agawy / syropu klonowego
  • opcjonalnie 2 łyżeczki tachiny - zachęcam do użycia, deser będzie bardziej przypominał normalną chałwę
  • opcjonalnie bakalie, ekstrakt z wanilii, olejek rumowy, kakao lub inny dodatek
Przygotowanie (10-15 minut):
- słonecznik prażymy na patelni ok 2-5 minut cały czas delikatnie mieszając lub potrząsając patelnią. Jeśli słonecznik się przypali to wyjdzie nam gorzka chałwa.
- studzimy słonecznik, następnie blenderujemy go na pył. Ja używam miksera ręcznego z końcówką do orzechów.
- roztapiamy miód i dodajemy do blendera. Blenderujemy tak długo aż nie otrzymamy produktu podobnego w dotyku do modeliny. Często masa przywiera do ścianek więc trzeba ją wymieszać łyżeczką a następnie kontynuować blenderowanie.
- gotową masę upychamy do pojemniczka i w zależności jak szybko chcemy uzyskać twardą, gotową do krojenia chałwę wkładamy do lodówki lub zamrażalki



SMACZNEGO!

Zobacz przepis na Zdrowe żelki z nadzieniem truskawkowym - bez cukru, konserwantów, barwników i bez żelatyny <klik>

3 komentarze:

  1. Takiej chałwy to jeszcze nie próbowałam, zapisuję więc na listę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam kilkukrotnie. Ostatnio dodałam rodzynek. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń