Idealne połączenie ostrości czosnku, imbiru, cebuli z łagodnością mleka kokosowego i kwaskiem cytryny. Pyszna zupa tajska!
Składniki (4-6 porcji):
Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym):
- Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody
- Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę.
- Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru
- Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy
- Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki
- Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie
- Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (;
Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz dodać prosto do garnka z zupą. Noodle zdążą się ugotować w ciągu tych 5 minut, dłuższe gotowanie zresztą tez nie zaszkodzi (;
Cena : 8 zł (jeśli ktoś jest zainteresowany gdzie kupować najtaniej albo gdzie w ogóle kupować proszę o wiadomości)
SMACZNEGO!
- puszka mleka kokosowego (400 ml)
- bulion wegetariański 3/4 kostki lub pól litra wcześniej przygotowanego wywaru
- 2 cebule
- 3 duże ząbki czosnku
- 5 cm świeżego imbiru
- 1 papryczka chili
- 1 łyżka cukru trzcinowego lub zwykłego cukru
- 1 łyżka pasty curry
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka kminu
- 1,5 limonki lub cytryny
- makaron sojowy lub chiński chow mein
- opcjonalnie tofu naturalne 150 g
Przygotowanie (15 minut z kostką rosołowa lub gotowym wywarem warzywnym):
- Podgrzewamy bulion. Jeśli nie mamy wywaru warzywnego to rozpuszczamy kostkę w 0,5 l wody
- Pokrojony drobniutko i obrany imbir, chili, czosnek i cebule podsmażamy 2-3 minuty na oliwie z oliwek. Następnie dodajemy kurkumę i kmin i podsmażamy kolejną minutę.
- Wrzucamy podsmażone składniki do wywaru
- Dodajemy do wywaru mleko kokosowe i mieszamy
- Dodajemy sos sojowy, pastę curry, cukier, sok z połowy limonki
- Gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, jeśli mamy ochotę na tofu to dodajemy je w tym momencie
- Gotujemy wybrany makaron i dodajemy do zupy. Pamiętajmy jednak,ze makaron chiński pochłonie spora ilość zupy ( tak jak to jest widoczne na moim zdjęciu) jednak mi to bardzo odpowiada (;
Jeśli jesteśmy leniuszkami, tak jak ja, makaron możesz dodać prosto do garnka z zupą. Noodle zdążą się ugotować w ciągu tych 5 minut, dłuższe gotowanie zresztą tez nie zaszkodzi (;
Cena : 8 zł (jeśli ktoś jest zainteresowany gdzie kupować najtaniej albo gdzie w ogóle kupować proszę o wiadomości)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz