poniedziałek, 30 marca 2015

Pieczarkowy pasztet z cieciorki

Wspaniały zarówno na ciepło  na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę...
Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy.




Składniki ( 2 średnie pasztety):
  • 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 1/4 ugotowanego selera
  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • 1/4 papryki chili
  • garść słonecznika
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • łyżka sezamu
  • łyżeczka cząbru
  • łyżeczka tymianku
  • szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry
  • sól i pieprz wedle uznania
  • nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...)

Przygotowanie  20 minut):
- pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek
- marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach
- dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać 
- masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko
- wierzch posypać nasionami wedle uznania


- piec 30 -35 min w temp. 180 stopni

Cena: 8 -10 zł

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz