Wspaniały zarówno na ciepło na zimno. Na chleb, do obiadu, na przekąskę...
Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy.
Składniki ( 2 średnie pasztety):
Delikatny i kremowy. A jaki zdrowy.
Składniki ( 2 średnie pasztety):
- 400 g cieciorki z puszki lub wcześniej namoczonej i ugotowanej
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 1/4 ugotowanego selera
- 250 g pieczarek
- cebula
- 1/4 papryki chili
- garść słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- łyżka sezamu
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka tymianku
- szczypta imbiru i gałki muszkatołowej lub kurkuma bądź curry
- sól i pieprz wedle uznania
- nasiona do posypania wedle uznania ( np. dynia, słonecznik,len ...)
- pieczarki podsmażyć z cebulą na oliwie z oliwek
- marchewkę, cieciorkę, pietruszkę, seler oraz pieczarki usmażone z cebula przepuścić przez maszynkę z sitem o większych oczkach
- dodać resztę składników i całość dokładnie wymieszać
- masę przełożyć do wysypanej tartą bułką foremek delikatnie ugnieść i uformować na płasko
- wierzch posypać
nasionami wedle uznania
- piec 30 -35 min w temp. 180 stopni
Cena: 8 -10 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz