P.S. dla tych co nie lubią orzechów - jest możliwość zastąpienia masła orzechowego masą kajmakową.
Zrobienie czekoladek jest trochę upierdliwe. Trzeba chłodzić czekoladę dwukrotnie i czekać aż zastygnie, do tego każdą papilotkę należy dokładnie pomalować pędzelkiem. Na koniec oskubać delikatnie czekoladkę z papilotki tak aby nie roztopić czekolady palcami.
Oryginalna czekoladka :)
Pobrano z: kliknij |
Składniki (16 sztuk):
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady (na wszelki wypadek warto mieć 1,5 tabliczki)
- 1,5 tabliczki mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki cukru pudru
- duża szczypta soli
- szczypta cynamonu
- 3 krople aromatu waniliowego
jeżeli macie inne rozmiary papilotek lub włożycie więcej czekolady do podstawy i zabraknie wam na wierzch to nie ma się czym stresować. Na każdym etapie można rozpuścić więcej czekolady
zamiast masła orzechowego można po prostu użyć masy kajmakowej
Przygotowanie (czas przygotowanie naprawdę zależy od waszych 'zdolności manualnych'):
- przygotować małe papilotki (ja swoje kupiłam w Tesco)
- obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Kąpiel wodna jest o tyle lepsza,że przez okres kiedy formy stygną w lodówce czekoladę wciąż możemy utrzymać w stanie płynnym i nie trzeba jej kolejny raz rozpuszczać
- do papilotek nałożyć łyżeczkę roztopionej czekolady i pędzelkiem rozprowadzić po całej wewnętrznej powierzchni. Włożyć do lodówki/ zamrażarki na ok 5 minut
- masło orzechowe, cukier puder, sól, cynamon, aromat waniliowy dokładnie wymieszać.
Żeby łatwo uzyskać jednorodna masę mieszałam w kąpieli wodnej, wtedy składniki lepiej się łączyły. Odstawić do lodówki
- po zastygnięciu czekolady do każdej czekoladowej 'formy' wkładamy kuleczkę wcześniej przygotowanej masy orzechowej i delikatnie ugniatamy, tak aby masa wypełniła formę
- każdą wypełnioną masą czekoladkę przykrywamy warstwą rozpuszczonej czekolady - 1 łyżeczka na sztukę
- odstawiamy do lodówki/zamrażarki na co najmniej 5 minut
- po zastygnięciu delikatnie ściągamy papilotki. Jeśli mamy trudności możemy pomóc sobie ostrym nożem. Ostrożnie przecinamy papilotkę od spodu i podważamy czubkiem noża
Strona Hersheys: REESE'S-Peanut-Butter-Cups --> strona z oryginalnymi produktami Hersheys
Inspiracja z tasteofhome.com
SMACZNEGO!
Kuszące :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do zrobienia i podzielenia się wrażeniami :D
UsuńCiekawe połączenie, ale chyba jednak wole klasyczne słodkie
OdpowiedzUsuń