wtorek, 31 marca 2015

Słodko-słone domowe czekoladki

Lubicie czekoladę? Lubicie masło orzechowe? A próbowaliście już połączenia soli ze słodyczą? Domowej roboty słodycze podobne do czekoladek REESE'S. UWAGA: uzależnia ! 

P.S. dla tych co nie lubią orzechów - jest możliwość zastąpienia masła orzechowego masą kajmakową.

Zrobienie czekoladek jest trochę upierdliwe. Trzeba chłodzić czekoladę dwukrotnie i czekać aż zastygnie, do tego każdą papilotkę należy dokładnie pomalować pędzelkiem.  Na koniec oskubać delikatnie czekoladkę z papilotki tak aby nie roztopić czekolady palcami.



Oryginalna czekoladka :)



Pobrano z: kliknij


Składniki (16 sztuk):
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (na wszelki wypadek warto mieć 1,5 tabliczki)
  • 1,5 tabliczki mlecznej czekolady 
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • duża szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • 3 krople aromatu waniliowego


jeżeli macie inne rozmiary papilotek lub włożycie więcej czekolady do podstawy i zabraknie wam na wierzch to nie ma się czym stresować. Na każdym etapie można rozpuścić więcej czekolady

zamiast masła orzechowego można po prostu użyć masy kajmakowej

Przygotowanie (czas przygotowanie naprawdę zależy od waszych 'zdolności manualnych'):
- przygotować małe papilotki (ja swoje kupiłam w Tesco)
- obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Kąpiel wodna jest o tyle lepsza,że przez okres kiedy formy  stygną  w  lodówce  czekoladę  wciąż  możemy  utrzymać w stanie płynnym i nie trzeba jej kolejny raz rozpuszczać
- do papilotek nałożyć łyżeczkę roztopionej czekolady i pędzelkiem rozprowadzić po całej wewnętrznej powierzchni. Włożyć do lodówki/ zamrażarki na ok 5 minut
- masło orzechowe, cukier puder, sól, cynamon, aromat waniliowy dokładnie wymieszać. 
Żeby łatwo uzyskać jednorodna masę mieszałam w kąpieli wodnej, wtedy składniki lepiej się łączyły. Odstawić do lodówki
- po zastygnięciu czekolady do każdej czekoladowej 'formy' wkładamy kuleczkę wcześniej przygotowanej masy orzechowej i delikatnie ugniatamy, tak aby masa wypełniła formę
- każdą wypełnioną masą czekoladkę przykrywamy warstwą rozpuszczonej czekolady - 1 łyżeczka na sztukę
- odstawiamy do lodówki/zamrażarki na co najmniej 5 minut
- po zastygnięciu delikatnie ściągamy papilotki. Jeśli mamy trudności możemy pomóc sobie ostrym nożem. Ostrożnie przecinamy papilotkę od spodu i podważamy czubkiem noża

Cena: 6 - 8 zł

Strona Hersheys: REESE'S-Peanut-Butter-Cups  --> strona z oryginalnymi produktami Hersheys
Inspiracja z tasteofhome.com

SMACZNEGO!

3 komentarze: