wtorek, 8 grudnia 2015

Domowe mleko kokosowe z wiórków. 400 ml za 1,50 zł

Pyszne, proste i tanie mleko kokosowe. Świetnie pasuje do owsianek i płatków śniadaniowych, a także koktajli, kawy, drinków oraz deserów. Potrzeba nam tylko wiórków kokosowych, wody, blendera oraz gazy. Możemy ewentualnie pominąć blenderowanie a zamiast gazy użyć czystej ściereczki. 400 ml takiego mleka to koszt ok 1,30 - 2,50 zł !




Mleko z wiórków kokosowych nie jest moim wymysłem, w internecie pojawiają się najróżniejsze przepisy. Ja jednak tak dobrane proporcje i taki sposób wykonania uważam za najlepszy i najłatwiejszy.  Liczę też na to, że może uda mi się przekonać kilka osób do zmniejszenia spożywanej ilości mleka lub nawet jego odstawienia. Chcę także obalić mit, że kuchnia wegańska i wegetariańska musi być droga.

Składniki ( ml mleka):
  • 1 szklanka wiórków koksowych (100 g)
  • 2 szklanki wrzątku ( 1/2 litra)

Przygotowanie ( 10 minut + moczenie lub przy wyborze opcji z gotowaniem 20 minut ):
* opcja z godzinnym moczeniem
- wiórki wrzucamy do miski i zalewamy 1 szklanką wrzątku. Miskę przykrywamy talerzem
- po około 30 minutach dolewamy druga szklankę wrzątku, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzem na następne 30 minut
- blenderujemy przez około 3-5 minut
- całość przeciskamy przez czystą gazę lub ścierkę
- jeśli mleko nie jest zbyt intensywne to następnym razem zmniejszamy ilość wody

lub wlewamy cały wrzątek a po 30 minutach podgrzewamy w mikrofalówce

*opcja z gotowaniem - szybciej uzyskamy mleko lecz wkładamy więcej pracy
- zamiast zalewania wiórków wrzątkiem gotujemy je w wodzie przez około 10 minut, reszta czynności pozostaje taka sama


SMACZNEGO!


9 komentarzy:

  1. Nie przypuszczałam, że tak szybko prosto i łatwo można zrobić coś tak pysznego! Mleczko palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam czy gotyjac 100g wiorkow z woda wyjdzie mleko kokosowe ? Bez odcedzania i blendowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie wyjdzie tak samo, smak będzie o wieeeele mniej intensywny

      Usuń
  3. Jakiej firmy wiórków użyć i czy gaza jest dobrym rowiązanie ? Ma dziwny zapach ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każde wiórki są dobre. Gazę można wcześniej wyparzyć (;

      Usuń
    2. Bie wszystkie wiórki są dobre, niektóre zawieraja siarczany jako konserwanty. Najlepien szukać takich, które nie mają ich w składzie (no. Lidl) bądź typowo ekologicznych. Oprócz walorów zdrowotnych, smak rówbież się różni ;)

      Usuń
  4. Czy wychodzi gęste?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, w konsystencji nie przypomina mleka kokosowego z puszki

      Usuń
  5. a czy do ciasta http://www.mrfit-trener.com/2017/05/07/czekoladowo-kokosowy-chia-sernik-na-zimno/ będzie ok? To z puszki się trochę ubija-pieni...

    OdpowiedzUsuń