Mleko z wiórków kokosowych nie jest moim wymysłem, w internecie pojawiają się najróżniejsze przepisy. Ja jednak tak dobrane proporcje i taki sposób wykonania uważam za najlepszy i najłatwiejszy. Liczę też na to, że może uda mi się przekonać kilka osób do zmniejszenia spożywanej ilości mleka lub nawet jego odstawienia. Chcę także obalić mit, że kuchnia wegańska i wegetariańska musi być droga.
Składniki ( ml mleka):
- 1 szklanka wiórków koksowych (100 g)
- 2 szklanki wrzątku ( 1/2 litra)
Przygotowanie ( 10 minut + moczenie lub przy wyborze opcji z gotowaniem 20 minut ):
* opcja z godzinnym moczeniem
- wiórki wrzucamy do miski i zalewamy 1 szklanką wrzątku. Miskę przykrywamy talerzem
- po około 30 minutach dolewamy druga szklankę wrzątku, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzem na następne 30 minut
- blenderujemy przez około 3-5 minut
- całość przeciskamy przez czystą gazę lub ścierkę
- jeśli mleko nie jest zbyt intensywne to następnym razem zmniejszamy ilość wody
lub wlewamy cały wrzątek a po 30 minutach podgrzewamy w mikrofalówce
- po około 30 minutach dolewamy druga szklankę wrzątku, dokładnie mieszamy i przykrywamy talerzem na następne 30 minut
- blenderujemy przez około 3-5 minut
- całość przeciskamy przez czystą gazę lub ścierkę
- jeśli mleko nie jest zbyt intensywne to następnym razem zmniejszamy ilość wody
lub wlewamy cały wrzątek a po 30 minutach podgrzewamy w mikrofalówce
*opcja z gotowaniem - szybciej uzyskamy mleko lecz wkładamy więcej pracy
- zamiast zalewania wiórków wrzątkiem gotujemy je w wodzie przez około 10 minut, reszta czynności pozostaje taka sama
- zamiast zalewania wiórków wrzątkiem gotujemy je w wodzie przez około 10 minut, reszta czynności pozostaje taka sama
SMACZNEGO!
Nie przypuszczałam, że tak szybko prosto i łatwo można zrobić coś tak pysznego! Mleczko palce lizać :)
OdpowiedzUsuńWitam czy gotyjac 100g wiorkow z woda wyjdzie mleko kokosowe ? Bez odcedzania i blendowania ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie wyjdzie tak samo, smak będzie o wieeeele mniej intensywny
UsuńJakiej firmy wiórków użyć i czy gaza jest dobrym rowiązanie ? Ma dziwny zapach ...
OdpowiedzUsuńKażde wiórki są dobre. Gazę można wcześniej wyparzyć (;
UsuńBie wszystkie wiórki są dobre, niektóre zawieraja siarczany jako konserwanty. Najlepien szukać takich, które nie mają ich w składzie (no. Lidl) bądź typowo ekologicznych. Oprócz walorów zdrowotnych, smak rówbież się różni ;)
UsuńCzy wychodzi gęste?
OdpowiedzUsuńNie, w konsystencji nie przypomina mleka kokosowego z puszki
Usuńa czy do ciasta http://www.mrfit-trener.com/2017/05/07/czekoladowo-kokosowy-chia-sernik-na-zimno/ będzie ok? To z puszki się trochę ubija-pieni...
OdpowiedzUsuń