sobota, 8 sierpnia 2015

"Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli, bezglutenowa i zdrowa

Miałam problem z nazwaniem tego cuda. Na początku miała być fajna i nietypowa przekąska dla lubiących poeksperymentować i osób nietolerujących glutenu. Po zrobieniu i spróbowaniu jestem skłonna nazwać to bezglutenową pizzą. Smak kalafiora i marchewki jest niewyczuwany, za to przebija się parmezan i pyszna, rozpływająca się mozzarellą. Pizza pokrojona na kawałeczki (jak na zdjęciu) stabilnie trzyma się w ręce i nie rozpada. Umoczona w dipie jogurtowo ziołowym smakuje wyśmienicie. Można ją dodatkowo przybrać oliwkami i pomidorami.




Kalafior zmiksowany na drobne kawałeczki wielkości ryżu

"Ciasto" ułożone na blaszce 



Składniki (12-14 kawałków jak na zdjęciu):
  • 1 średni kalafior
  • 1 mała marchewka
  • 125 g mozzarelli (ja użyłam light)
  • 80 g wege parmezanu 
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnki
  • 1/2 łyżeczki cząbru 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 szczypty soli
  • świeży cząber do posypania  ozdobienia
Dip jogurtowy:
  • kilka łyżek jogurtu greckiego
  • tymianek, chilli i świeży cząber do posypania
Przygotowanie (25 minut bez pieczenia):
- od kalafiora odkrawamy twarde części pozostawiając tylko różyczki. Różyczki wkładamy do robota kuchennego (ważne żeby robot nie zrobił z kalafiora papki, tylko drobinki wielkości ryżu jak na jednym ze zdjęć powyżej)
- przygotowany uprzednio kalafior wkładamy do patelni, zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy na średnim ogniu przez około 15 minut (kalafior nie może się rozpaść na papkę)
- w tym czasie zcieramy parmezan i marchewkę, mozzarellę kroimy na małą kosteczkę. 1/3 mozzarelli zostawiamy do posypania na koniec
- kalafior po ugotowaniu musimy zupełnie odsączyć. Wkładamy go w czystą ścierkę i dokładnie wyciskamy wodę (kalafior należy wcześniej ostudzić żeby się nie poparzyć lub wycisnąć przez coś chroniącego ręce przed ciepłem)
- wyciśnięty kalafior mieszamy dokładnie z marchewką, mozzarellą, parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami
- masę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia dokładnie ugniatając i wyrównując ją łyżką (jak na jednym ze zdjęć powyżej)
- wkładamy do piekarnika na 30 minut na 180 stopni
- wyciągamy pizzę, posypujemy resztą mozzarelli i wkładamy do piekarnika na ostatnie 5 minut

SMACZNEGO!



7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis. Wprawdzie nie jestem na diecie bezglutenowej, ale taki przysmak chętnie bym skosztowała. Pizza nadaje się jako zimna przekąska, czy raczej tylko na ciepło?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zdążyła nigdy dotrwać aż tak długo :D Ale myślę, że na zimno też jest pyszna.

      Usuń
    2. świetnie. Mam przepis na kolejną potrawę bezglutenową.
      Niestety potrzebuję
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. a przy okazji diet,
      może się komuś przyda :)
      sekret amerykańskich aktorek na płaski brzuch

      http://odchudzaniejestproste.pl/sekret-amerykanskich-aktorek-na-plaski-brzuch-8-minut/

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. a gdzie masz napisane, że na moim blogu znajdują się wyłącznie przepisy wegańskie (;
      Nie masz ochoty na ser, jajko, mleko - to pomiń i nie jedz. Poszukaj bloga wegańskiego a nie komentuj każdy wpis oczywistymi komentarzami bez celu

      Usuń