Oryginalny makaron na lato. Pure z pieczonych buraczków podsmażone z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek, posypane świeżym tymiankiem pachnie niebiańsko i pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu.
Składniki (2 porcje):
- 160 g makaronu Fettuccine z pszenicy durum
- 2 małe buraki
- 1/2 dużej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżka orzeszków pinii do posypania
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- sól do smaku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- garstka mozzarelli do posypania
Przygotowanie (15 minut bez pieczenia):
- przekrojone na pół młode buraczki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości
- gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu. W czasie gotowania się makaronu:
- upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek
- cebulkę i czosnek kroimy na malutką kosteczkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy ostrą paprykę oraz buraczki i podsmażamy jeszcze chwilę
- na koniec dodajemy makaron mieszając aż do uzyskania pięknego i intensywnego koloru makaronu
- ułożony na talerzu makaron posypujemy orzeszankami pinii, świeżym tymiankiem i poszatkowaną mozzarellą
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńCudne połączenie i pyszne smaki :)
OdpowiedzUsuńKochana, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że zechcesz wziąć udział w zabawie. Szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/
OdpowiedzUsuń