Składniki (ok 800 ml lodów):
- 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr)
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 20 gr świeżej, intensywnej bazylii + kilka listków do pokrojenia
- 1 duża laska cynamonu
- 1/2 cytryny
Przygotowanie (20 minut + maszyna do lodów + mrożenie):
- na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem, bazylią i cynamonem przez ok 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Bazylię i cynamon przygniatamy do dna - woda musi dobrze przejść smakiem i zapachem. Odkładamy na kolejne 10 minut do wystygnięcia.
- brzoskwinie kroimy i blenderujemy z sokiem z cytryny na pure
- z wywaru wyciągamy liście i cynamon, płyn dodajemy do brzoskwiń
- masę wkładamy do maszyny do lodów zgodnie z zaleceniami producenta (ja trzymałam 30 minut)
- gotową masę* przelewamy do pudełka i mrozimy przez noc lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- wyciągamy co najmniej 15 minut przed podaniem
*masa będzie dość płynna
SMACZNEGO!
Zrobiłam, przepis dość łatwy a lody wyszły przepyszne. Niestety... już zjedzone...
OdpowiedzUsuńSorbet - Tak!, a kiedy smakuje najlepiej? Dla mnie jesienią i zimą. Więc na pewno wypróbuje Twój przepis!
OdpowiedzUsuń