niedziela, 13 września 2015

Sorbet brzoskwiniowo-bazyliowy z cynamonem

Nietypowe ale za to bardzo smaczne połączenie brzoskwini, bazylii i cynamonu. Pyszny i zdrowy deser na bazie owoców zainspirowany wizytą we Włoszech. Można wykonać bez maszyny do lodów jednak wymaga to, jak zawsze w takim wypadku, o wiele więcej pracy. Takie wegańskie lody mogłabym jeść codziennie.



Składniki (ok 800 ml lodów):

  • 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr)
  • 1 szklanka wody
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 20 gr świeżej, intensywnej bazylii + kilka listków do pokrojenia
  • 1 duża laska cynamonu
  • 1/2 cytryny
Przygotowanie (20 minut + maszyna do lodów + mrożenie):
- na małym ogniu gotujemy wodę z cukrem, bazylią i cynamonem przez ok 10 minut. Co jakiś czas mieszamy. Bazylię i cynamon przygniatamy do dna - woda musi dobrze przejść smakiem i zapachem. Odkładamy na kolejne 10 minut do wystygnięcia.
- brzoskwinie kroimy i blenderujemy z sokiem z cytryny na pure
- z wywaru wyciągamy liście i cynamon, płyn dodajemy do brzoskwiń
- masę wkładamy do maszyny do lodów zgodnie z zaleceniami producenta (ja trzymałam 30 minut)
- gotową masę* przelewamy do pudełka i mrozimy przez noc lub do uzyskania odpowiedniej konsystencji
- wyciągamy co najmniej 15 minut przed podaniem

*masa będzie dość płynna

SMACZNEGO!


2 komentarze:

  1. Zrobiłam, przepis dość łatwy a lody wyszły przepyszne. Niestety... już zjedzone...

    OdpowiedzUsuń
  2. Sorbet - Tak!, a kiedy smakuje najlepiej? Dla mnie jesienią i zimą. Więc na pewno wypróbuje Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń