Lody oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy.
Lody z dodatkową polewą rumową
Składniki ( ok 1/2 litra lodów):
- 100 ml rumu
- puszka mleka kokosowego, nieodtłuszczonego
- 1/3 szklanki kakao
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki agaru (można zrezygnować jednak konsystencja sosu będzie inna)
- banan (opcjonalnie)
Przygotowanie ( 20 minut przygotowania + 30 minut w maszynce do lodów + mrożenie):
- rum wlewamy na patelnię i gotujemy na średnim ogniu z cukrem przez ok 10 minut, na koniec dodajemy agar i jeszcze chwilę mieszamy
- w czasie gotowania rumu miksujemy mleczko kokosowe z kakao
- z części rumowej odkładamy parę łyżeczek do późniejszego polania lodów
- obie masy wlewamy do maszyny do robienia lodów i dalej postępujemy jak w instrukcji maszyny. Ja trzymałam masę przez 30 minut
- lody wkładamy na noc do zamrażalki* (lub do osiągnięcia odpowiadającej nam konsystencji)
- lody wyciągamy 15 minut przed podaniem by lekko zmiękły - wtedy można z nich formować kulki
*masa będzie dość płynna jednak po włożeniu do zamrażalki zmrozi się
Zobacz tez przepis na Lody na patyku z rumem o smaku pinacolada <klik>
Idealne połączenie smaków :D
OdpowiedzUsuńRozpływają się w ustach, mocno czekoladowe, delikatnie kokosowe i ta rumowa nuta...
OdpowiedzUsuń