poniedziałek, 5 października 2015

Zupa z pieczonej dyni na mleku kokosowym z cynamonem i chilli

Pyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska.





Składniki ( 8-10 porcji):
  • 2,5 kg dynia
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 litra wody
  • 1 kostka bulionu wegańskiego
  • oliwa z oliwek
  • cynamon  1 łyżeczka
  • chilli  2-4 łyżeczki   (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki)
  • curry 1 łyżeczka
  • sól 1/2 - 1 łyżeczka
Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia)
- dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce.
- półksiężyce układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy ok 4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika na 40 minut, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- po 40 minutach sprawdzamy czy dynia się nie przypala i czy jest wystarczająco miękka. W przypadku mojej dyni potrzeba było jeszcze 30 minut.
- do piekarnia dokładamy obrane ząbki czosnku.
- po 30 minutach wyciągamy dynię i czosnek i odkładamy w chłodne miejsce.
- cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy w dużym garnku na oliwie aż do zarumienienia. Dodajemy pieczony czosnek, mleko kokosowe, 1/2 litra wody, bulion warzywny i zagotowujemy.
- dynię obieramy ze skórki - powinna odchodzić gładko. W przypadku problemów i zbytnią twardością można skórkę odkroić a następnie nożem zeskrobać z niej pozostałości dyni. 
- dokładamy dynię do zupy, przyprawiamy cynamonem, chilli, carry i solą, gotujemy chwilę.
- zupę dokładnie miksujemy aż do połączenia składników (zupę należy ochłodzić jeśli nie posiadamy blendera z metalowa końcówką) . Konsystencja wyjdzie bardzo gęsta. Można rozwodnic wodą lub bulionem.

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. uwielbiam kremy dyniowe- rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny rozgrzewający krem :D A tym pieczonym czosnkiem czuje się uwiedziona..

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa to cudowny posiłek, pyszny, rozgrzewający i na czasie!

    OdpowiedzUsuń