Składniki ( 8-10 porcji):
- 2,5 kg dynia
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 duża cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1/2 litra wody
- 1 kostka bulionu wegańskiego
- oliwa z oliwek
- cynamon 1 łyżeczka
- chilli 2-4 łyżeczki (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki)
- curry 1 łyżeczka
- sól 1/2 - 1 łyżeczka
Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia)
- dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce.
- półksiężyce układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy ok 4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika na 40 minut, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- po 40 minutach sprawdzamy czy dynia się nie przypala i czy jest wystarczająco miękka. W przypadku mojej dyni potrzeba było jeszcze 30 minut.
- do piekarnia dokładamy obrane ząbki czosnku.
- po 30 minutach wyciągamy dynię i czosnek i odkładamy w chłodne miejsce.
- cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy w dużym garnku na oliwie aż do zarumienienia. Dodajemy pieczony czosnek, mleko kokosowe, 1/2 litra wody, bulion warzywny i zagotowujemy.
- dynię obieramy ze skórki - powinna odchodzić gładko. W przypadku problemów i zbytnią twardością można skórkę odkroić a następnie nożem zeskrobać z niej pozostałości dyni.
- dokładamy dynię do zupy, przyprawiamy cynamonem, chilli, carry i solą, gotujemy chwilę.
- zupę dokładnie miksujemy aż do połączenia składników (zupę należy ochłodzić jeśli nie posiadamy blendera z metalowa końcówką) . Konsystencja wyjdzie bardzo gęsta. Można rozwodnic wodą lub bulionem.
SMACZNEGO!
- dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce.
- półksiężyce układamy w dużym naczyniu żaroodpornym i skrapiamy ok 4 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika na 40 minut, piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- po 40 minutach sprawdzamy czy dynia się nie przypala i czy jest wystarczająco miękka. W przypadku mojej dyni potrzeba było jeszcze 30 minut.
- do piekarnia dokładamy obrane ząbki czosnku.
- po 30 minutach wyciągamy dynię i czosnek i odkładamy w chłodne miejsce.
- cebulę kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy w dużym garnku na oliwie aż do zarumienienia. Dodajemy pieczony czosnek, mleko kokosowe, 1/2 litra wody, bulion warzywny i zagotowujemy.
- dynię obieramy ze skórki - powinna odchodzić gładko. W przypadku problemów i zbytnią twardością można skórkę odkroić a następnie nożem zeskrobać z niej pozostałości dyni.
- dokładamy dynię do zupy, przyprawiamy cynamonem, chilli, carry i solą, gotujemy chwilę.
- zupę dokładnie miksujemy aż do połączenia składników (zupę należy ochłodzić jeśli nie posiadamy blendera z metalowa końcówką) . Konsystencja wyjdzie bardzo gęsta. Można rozwodnic wodą lub bulionem.
SMACZNEGO!
uwielbiam kremy dyniowe- rewelacja!
OdpowiedzUsuńŚwietny rozgrzewający krem :D A tym pieczonym czosnkiem czuje się uwiedziona..
OdpowiedzUsuńTa zupa to cudowny posiłek, pyszny, rozgrzewający i na czasie!
OdpowiedzUsuń