niedziela, 5 czerwca 2016

Ciasto bananowe z mąki orkiszowej

Pyszne bananowe ciasto przepisu mojej mamusi. 
Miękkie, zdrowe i sycące - aż nie można się oderwać...
Do tego przepis jest wyjątkowo prosty i szybki w wykonaniu -  zachęcam do wypróbowania (:



Składniki:
  • 4 dojrzałe, miękkie banany
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej 
  • 1 czubata łyżeczka sody
  • szczypta kurkumy
  • cynamon do posypania 
Przygotowanie:
- cukier utrzeć z olejem
- dodać jajka, zmiksować
- dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać
- dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać
- ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem
- piec 30-35 minut w 180 stopniach

SMACZNEGO!

2 komentarze: