Ostatnio na blogu pojawił się wpis z sosem miętowym na bazie sera feta. Wraz z wpisem pojawiły się pytania - do czego go wykorzystać? Oto moja propozycja na przystawkę lub danie obiadowe. Połączenie idealne (:
Składniki:
- 2 bakłażany
- 1/4 porcji sosu miętowego z fetą kliknij po przepis <klik>
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- koperek do posypania
- oliwa z oliwek do skropienia bakłażana
Przygotowanie:
- bakłażany kroimy w podłużne plastry i delikatnie nakłuwamy widelcem. Układamy na blaszce i skraplamy oliwą. Pieczemy 30-40 minut w 200 stopniach. Warto co jakiś czas sprawdzić czy bakłażany się nie przypiekają. Długość pieczenia zależy od grubości plastra.
- podczas gdy bakłażanysię pieką przygotowujemy sos zgodnie z przepisem z linku
- po upieczeniu wyciągamy bakłażany na talerz, polewamy sosem, posypujemy ostrą papryką i koperkiem
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz