- 6 większych cebul
- 3 jabłka ze skórką
- 3/4 szklanki rodzynek (umytych i namoczonych)
- 3/4 szklanki słonecznika
- 2 łyżki sezamu (opcjonalnie)
- 1/2 kostki masła
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie (25 minut):
- cebulę pokroić w grubą kostkę
- jabłka pokroić w 1 cm kawałki
- namoczone rodzynki odsączyć
- cebulę usmażyć na złoty kolor i dodać jabłka. Całość podsmażyć i dusić 10-15 minut na małym ogniu do połączenia składników
- dodać rodzynki, słonecznik i sezam.
- poddusić chwilę całość i posolić a następnie zdjąć z ognia
- dodać masło i delikatnie mieszać do rozpuszczenia
- przełożyć od miseczek i włożyć do lodówki
Polecam jeść z kiszonym ogórkiem i świeżym tymiankiem.
Poczekać aż stężeje. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.
SMACZNEGO!
Zrobiłam ten smaluszek. Najbardziej podobało mi się dodanie świeżego masła na sam koniec, po zdjęciu patelni z ognia. Pięknie związało wszystkie produkty.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę,że się udało (;
UsuńNie jadłam lepszego!
OdpowiedzUsuńhhmmm ciekawe :) kupie tylko jablka i bede robic na dniach, zdam relacje:) x
OdpowiedzUsuńSmacznego! Koniecznie napisz jak wyszło (;
Usuńwiesz, wyszlo tak, ze nawet smalczyku do lodówki nie odstawie, tylko zaraz zjem caly sloiczek :)
Usuńi troszku przekombinowalam, bo nie mialam rodzynek, no i dodalam czosnek :-) x