wtorek, 15 sierpnia 2017

Ekspresowe ciasto śliwkowe z mąki orkiszowej i ziemniaczanej




Składniki (blacha ok 22x32):
  • 1 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 1/2 kg owoców
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki wody
Przygotowanie (ok 10 minut + pieczenie):
- jaja ubić z cukrem do białości
- zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo mąkę ziemniaczaną, orkiszową, proszek do pieczenia, olej, ekstrakt z wanilii, wodę
- po połączeniu składników wylać masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- ułożyć gęsto owoce, posypać cynamonem 
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40/45 minut

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz