piątek, 30 października 2015

Placuszki z cukinii i marchewki ze słonecznikiem

Pyszne, proste w przygotowaniu, błyskawicznie znikają z  talerza. Świetnie smakują z dipem jogurtowo-paprykowym zarówno na ciepło i na zimno. Nadają się na śniadanie, obiad, kolację lub przekąskę. Bardzo fajnie sprawdzają się jako zamiennik ziemniaków, frytek lub makaronu. Smacznego!




Składniki (15 placuszków):
  • 2 cukinie
  • 1 ziemniak
  • 1 marchewka
  • 5 czubatych łyżek słonecznika
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 mała cebula
  • sól do smaku
  • oliwa z oliwek do smażenia
Dip jogurtowo-paprykowy:
  • 3/4 szklanki jogurtu greckiego
  • ostra papryka do smaku

Przygotowanie (15 minut):
- cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone
- nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę.
- piec 2-3 minuty z każdej strony



SMACZNEGO!

Zobacz tez przepis na "Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli" <klik>

2 komentarze:

  1. Najprawdziwsza prawda! Placuszki błyskawicznie zniknęły z talerza. Gratuluję pomysłu połączenia cukinii ze słonecznikiem - smakowało bombowo.

    OdpowiedzUsuń