Składniki (15 placuszków):
- 2 cukinie
- 1 ziemniak
- 1 marchewka
- 5 czubatych łyżek słonecznika
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 mała cebula
- sól do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia
Dip jogurtowo-paprykowy:
- 3/4 szklanki jogurtu greckiego
- ostra papryka do smaku
Przygotowanie (15 minut):
- cukinie, ziemniak, marchewkę i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- dodać jajko, mąkę, sól i słonecznik. Wymieszać i spróbować czy wystarczająco słone
- nakładać łyżką na rozgrzaną oliwę.
- piec 2-3 minuty z każdej strony
SMACZNEGO!
Zobacz tez przepis na "Pizza" na spodzie z kalafiora, parmezanu i mozzarelli" <klik>
Najprawdziwsza prawda! Placuszki błyskawicznie zniknęły z talerza. Gratuluję pomysłu połączenia cukinii ze słonecznikiem - smakowało bombowo.
OdpowiedzUsuńApetyczne połączenie :)
OdpowiedzUsuń