Zainspirowana smakami Azji oraz licznymi przecenami postanowiłam wrzucić mój przepis na bardzo aromatyczna, kokosową zupę TOM KHA w wersji wegańskiej.
Składniki (4 porcje):
- 2 puszki mleczka kokosowego
- 1 - 2 kostki tofu (po 200g) w zależności czy chcemy bardziej zupę czy danie główne
- 1 limonka
- 40 g grzybków mun
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 40 g imbiru
- 1 i 1/2 łodygi trawy cytrynowej
- 10 g papryki chilli
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 4 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- bulion warzywny
Przygotowanie:
- grzyby zalewamy zimna woda na 20 minut
- tofu kroimy w 0,5 cm kostkę
- imbir, cebulę, chilli i czosnek siekamy na drobniutką kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok 3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy kumin i curry podsmażając kolejne 2 minuty. Na koniec dokładamy tofu i smażymy mieszając przez około 5 minut (tofu jest bez smaku więc podczas smażenia przyjmie smak tego co gotujemy)
- do garnka wlewamy mleko, dodajemy rozdrobniony w ręce bulion oraz grzyby a następnie to co smażyliśmy na patelni i gotujemy na małym ogniu
- trawę cytrynowa kroimy w cieniusieńkie plasterki i również dorzucamy do gotującej się zupy
- na koniec dorzucamy cukier, sos sojowy oraz sok z limonki
UWAGA: przed nalaniem dokładnie mieszamy, inaczej na dnie zostanie imbir, cebula, czosnek, trawa cytrynowa i przyprawy przez co ostatnia porcja będzie ciężka do zjedzenia a pierwsze nie będą tak aromatyczne
SMACZNEGO!
Wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńByłam dziś przelotem w Biedrze i kupiłam jedynie tofu. Nie wiedziałam, że tam tyle innych produktów jest teraz, a zwłaszcza ta trawa cytrynowa by mi się przydała; )
polecam się przejść i dokładnie porozglądać, fajne rzeczy są. Trawa leżała sobie na wysepce z warzywami (;
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie.
OdpowiedzUsuń:)
Wszystko ma, oprócz tych zaczarowanych grzybów, ale wiem, gdzie je dostanę, więc bardzo chętnie wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko, co zawiera mleko kokosowe. Niestety w żadnej z pobliskich biedronek już go nie dostałam. Artykuły inspirowane kuchnią Azji będą też od poniedziałku w Lidlu- w tym wspomniane mleko za 3,33 ;)
OdpowiedzUsuń