niedziela, 18 października 2015

Domowy syrop na kaszel i przeziębienie. Przepis + właściwości syropu z cebuli

Idzie zima więc pojawiają się objawy przeziębienia. Jak w naturalny sposób z nimi walczyć? Ja polecam syrop z cebuli. Piłam go jako dziecko, co więcej nawet mi smakował. 

WŁAŚCIWOŚCI:
- łagodzi dolegliwości związane z kaszlem, przeziębieniem i chorobami dróg oddechowych
- działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
- ma działanie antybakteryjne
- wzmacnia odporność



Składniki ( ok 100 ml):
  • 6 dużych cebul
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie (5-10 minut + okres oczekiwania):
- cebulę pokroić w cienkie talarki i ułożyć w miseczce warstwami. Każdą warstwę posypać cukrem/miodem i ugnieść widelcem.
- przykryć dopasowanym talerzykiem (spodem do cebuli) i obciążyć np. dużą butelką wody, dużym słoikiem z przetworami. Chodzi o to, żeby cebula była dociśnięta i puściła jak najwięcej soku 

Syrop jest gotowy po kilkunastu godzinach. Cebulę można zasypać jeszcze raz mniejszą ilością cukru. Syrop wybieramy łyżeczką  z miski. 




NA ZDROWIE !


Zobacz tez przepis na Syrop z lawendy na rozluźnienie i bóle brzucha z opisem właściwości<klik>

4 komentarze:

  1. Wychodzi z tego dobry syrop.Ja dodaje również łyżeczkę miodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co cukier do tego? Coś tak zdrowego psuć cukrem... Sam miód wystarcza.

    OdpowiedzUsuń
  3. Miód jak dla mnie jest super w leczeniu kaszlu. Ale takiego syropu bym chyba nie wypiła bo na samą myśl o cebuli jest mi niedobrze. Jeśli chodzi o mój sposób to pije Dicotuss Baby na bazie ziół i ma w składzie właśnie też miód. Szybko działa i fajnie nawilża podrażnioną śluzówkę.

    OdpowiedzUsuń