niedziela, 18 października 2015

Domowy syrop na kaszel i przeziębienie. Przepis + właściwości syropu z cebuli

Idzie zima więc pojawiają się objawy przeziębienia. Jak w naturalny sposób z nimi walczyć? Ja polecam syrop z cebuli. Piłam go jako dziecko, co więcej nawet mi smakował. 

WŁAŚCIWOŚCI:
- łagodzi dolegliwości związane z kaszlem, przeziębieniem i chorobami dróg oddechowych
- działa wykrztuśnie i przeciwzapalnie
- ma działanie antybakteryjne
- wzmacnia odporność



Składniki ( ok 100 ml):
  • 6 dużych cebul
  • 6 łyżeczek cukru
  • 2 łyżeczki miodu
Przygotowanie (5-10 minut + okres oczekiwania):
- cebulę pokroić w cienkie talarki i ułożyć w miseczce warstwami. Każdą warstwę posypać cukrem/miodem i ugnieść widelcem.
- przykryć dopasowanym talerzykiem (spodem do cebuli) i obciążyć np. dużą butelką wody, dużym słoikiem z przetworami. Chodzi o to, żeby cebula była dociśnięta i puściła jak najwięcej soku 

Syrop jest gotowy po kilkunastu godzinach. Cebulę można zasypać jeszcze raz mniejszą ilością cukru. Syrop wybieramy łyżeczką  z miski. 




NA ZDROWIE !


Zobacz tez przepis na Syrop z lawendy na rozluźnienie i bóle brzucha z opisem właściwości<klik>

4 komentarze:

  1. Wychodzi z tego dobry syrop.Ja dodaje również łyżeczkę miodu

    OdpowiedzUsuń
  2. Po co cukier do tego? Coś tak zdrowego psuć cukrem... Sam miód wystarcza.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Np dlatego, że weganie nie jedzą miodu (;

      Usuń
  3. Miód jak dla mnie jest super w leczeniu kaszlu. Ale takiego syropu bym chyba nie wypiła bo na samą myśl o cebuli jest mi niedobrze. Jeśli chodzi o mój sposób to pije Dicotuss Baby na bazie ziół i ma w składzie właśnie też miód. Szybko działa i fajnie nawilża podrażnioną śluzówkę.

    OdpowiedzUsuń