Świetna alternatywa kebabu dla wegan, wegetarian i osób na diecie. Pyszne kawałki tofu marynowane w sosie sojowym z przyprawą "kebab" wyglądem i smakiem przypominają ten pyszny fast food. Danie przygotowuje się w szybki i łatwy sposób a jedna porcja to ok 450 kalorii. "Bez mięsa to nie kebab" ? No to wypróbujcie (:
Składniki ( 1 porcja):
- 1/2 (90 g) opakowania tofu
- 1 tortilla
- 1/2 pomidora
- 1/3 cebuli
- 1/4 marchewki
- 1 ogórek kiszony
- garść sałat : pekińska, lodowa, radicchio oraz rukola
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki przyprawy gyros lub kebab
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie (15 minut):
- tofu kroimy na cieniutkie plasterki i układamy w miseczce. Zalewamy sosem sojowym starając się polać każdy kawałek. Posypujemy w miarę równomiernie przyprawą kebab i odstawiamy
- kroimy cebulę w cienkie piórka, pomidora i ogórka w plasterki. Sałatę rozdzieramy na małe kawałki. Marchewkę zcieramy na tarce o małych oczkach
- tofu delikatnie obracamy w miseczce i sprawdzamy czy wchłonęło sos - każdy kawałek powinien być zabarwiony na brązowo
- tofu smażymy z obu stron na łyżce oliwy
- wszystkie składniki układamy na środku tortilli (ja zaczęłam od sałaty, następnie tofu i na to reszta warzyw). Tortille składamy i zapiekamy w opiekaczu aż placek uzyska rumiany kolor
SMACZNEGO!
Fajny pomysł ale nie dla mnie - mój żołądek źle znosi soje i tofu ;/
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie. Jakiej firmy tofu używasz? bo ja już kilka razy się nadziałam
OdpowiedzUsuńI również smakuje pysznie. Powiem szczerze, że od zawsze kupuję jedyne które jest dostępne w supermarkecie koło mnie - polsoja (; nie mam porównania ale mi ta firma odpowiada
UsuńNiewiele kalorii, pyszny, żeby każde danie takie było, marzenie :D
OdpowiedzUsuń