niedziela, 8 listopada 2015

Kebab wegański. Pyszny, szybki i niskokaloryczny fast food.

Świetna alternatywa kebabu dla wegan, wegetarian i osób na diecie. Pyszne kawałki tofu marynowane w sosie sojowym z przyprawą "kebab" wyglądem i smakiem przypominają ten pyszny fast food. Danie przygotowuje się w szybki i łatwy sposób a jedna porcja to ok 450 kalorii. "Bez mięsa to nie kebab" ? No to wypróbujcie (:



Składniki ( 1 porcja):
  • 1/2 (90 g) opakowania tofu
  • 1 tortilla
  • 1/2 pomidora
  • 1/3 cebuli
  • 1/4 marchewki
  • 1 ogórek kiszony
  • garść sałat : pekińska, lodowa, radicchio oraz rukola 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros lub kebab
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie (15 minut):
- tofu kroimy na cieniutkie plasterki i układamy w miseczce. Zalewamy sosem sojowym starając się polać każdy kawałek. Posypujemy w miarę równomiernie przyprawą kebab i odstawiamy
- kroimy cebulę w cienkie piórka, pomidora i ogórka w plasterki. Sałatę rozdzieramy na małe kawałki. Marchewkę zcieramy na tarce o małych oczkach
- tofu delikatnie obracamy w miseczce i sprawdzamy czy wchłonęło sos - każdy kawałek powinien być zabarwiony na brązowo
- tofu smażymy z obu stron na łyżce oliwy
- wszystkie składniki układamy na środku tortilli (ja zaczęłam od sałaty, następnie tofu i na to reszta warzyw). Tortille składamy i zapiekamy w opiekaczu aż placek uzyska rumiany kolor

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Fajny pomysł ale nie dla mnie - mój żołądek źle znosi soje i tofu ;/

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda pysznie. Jakiej firmy tofu używasz? bo ja już kilka razy się nadziałam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I również smakuje pysznie. Powiem szczerze, że od zawsze kupuję jedyne które jest dostępne w supermarkecie koło mnie - polsoja (; nie mam porównania ale mi ta firma odpowiada

      Usuń