Składniki ( 2-3 porcje):
- 100 g kaszy jaglanej
- 400 g mleka kokosowego
- 15-20 truskawek (mogą być mrożone)
- 2 łyżki syropu z agawy /klonowego / innego słodzika
- 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
- kilka kropel ekstraktu waniliowego
- opcjonalnie czipsy kokosowe do ozdoby
Przygotowanie (25 minut, kaszę na mleku można ugotować poprzedniego dnia):
- zawartość puszki z mlekiem kokosowym mieszamy i odkładamy 4 łyżki do osobnej miseczki
- kaszę gotujemy na mleku kokosowym, na średnim ogniu przez 15-25 minut, pod przykryciem. Kasza jest gotowa kiedy pochłonie całe mleko i ma konsystencję klejącej się masy
- do gotującej się kaszy dodajemy syrop i ekstrakt waniliowy
- w czasie gotowania miksujemy truskawki blenderem. Odkładamy 4-6 łyżek do osobnej miseczki w zależności od ilości przygotowywanych porcji i wielkości szklanek
- ugotowaną kaszę dzielimy na 3 części
- do 1 części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
- do 2 części dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy
- do 3 części dodajemy odłożone mleko kokosowe i dokładnie mieszamy
- masy rozkładamy do pucharków lub szklanek. Najpierw biała, następnie czarna i na koniec czerwona masa. Na wierzch wylewamy pozostałe zmiksowane truskawki i dekorujemy czipsami kokosowymi
SMACZNEGO!
wygląda zachęcająco!
OdpowiedzUsuńsuper śniadanko, wygląda pieknie!
OdpowiedzUsuń