poniedziałek, 23 listopada 2015

Kasza jaglana na słodko w 3 smakach. Jaglanka jako bezglutenowe i wegańskie śniadanie.

Jaglanka na mleku kokosowym w trzech smakach: kokosowo-waniliowym, czekoladowym i truskawkowym, przykryta musem z truskawek i czipsami kokosowymi. Pyszne, zdrowe, bezglutenowe i wegańskie śniadanie. Żeby ułatwić przygotowanie śniadania kaszę możemy ugotować dzień wcześniej. Rano musimy tylko podgrzać kaszę jaglaną, zmiksować truskawki i połączyć składniki co zajmuje ok 10 minut. Świetnie smakuje też na zimno.... Pycha!






Składniki ( 2-3 porcje):
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 400 g mleka kokosowego
  • 15-20 truskawek (mogą być mrożone)
  • 2 łyżki syropu z agawy /klonowego / innego słodzika
  • 1 płaska łyżka gorzkiego kakao
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie czipsy kokosowe do ozdoby

Przygotowanie (25 minut, kaszę na mleku można ugotować poprzedniego dnia):
- zawartość puszki z mlekiem kokosowym mieszamy i odkładamy 4 łyżki do osobnej miseczki
- kaszę gotujemy na mleku kokosowym, na średnim ogniu przez 15-25 minut, pod przykryciem. Kasza jest gotowa kiedy pochłonie całe mleko i ma konsystencję klejącej się masy
- do gotującej się kaszy dodajemy syrop i ekstrakt waniliowy
- w czasie gotowania miksujemy truskawki blenderem. Odkładamy 4-6 łyżek do osobnej miseczki w zależności od ilości przygotowywanych porcji i wielkości szklanek
- ugotowaną kaszę dzielimy na 3 części
- do 1 części dodajemy kakao i dokładnie mieszamy
- do 2 części dodajemy zmiksowane truskawki i dokładnie mieszamy
- do 3 części dodajemy odłożone mleko kokosowe i dokładnie mieszamy
- masy rozkładamy do pucharków lub szklanek. Najpierw biała, następnie czarna i na koniec czerwona masa. Na wierzch wylewamy pozostałe zmiksowane truskawki i dekorujemy czipsami kokosowymi

SMACZNEGO!
Bezglutenowe śniadanie dla dziecka Zdrowe, ciepłe śniadanie w jesiennym klimacie Jesienne słodkości!

2 komentarze: