czwartek, 17 marca 2016

Ciasto / tarta bananowo-kokosowa na spodzie daktylowym z płatkami gryczanymi

Zdrowy i pożywny deser na bazie daktyli, banana, mleka kokosowego i gorzkiej czekolady. Bez pieczenia, jajek, mleka, dodatkowego cukru i glutenu. Ciekawe również jako opcja śniadaniowa dla miłośników słodkich śniadań.




Składniki (2 porcje):
  • 1 duży banan
  • 100 g płatków gryczanych
  • 100 g daktyli
  • 80 ml mleka kokosowego
  • 3 rządki gorzkiej czekolady
  • 1/3 łyżeczki agaru
Przygotowanie (15 minut bez moczenia i mrożenia):
- daktyle zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na godzinę
- daktyle odcedzamy i mieszamy z płatkami
- mieszankę zalewamy 1/6 szklanki ciepłej wody, mieszamy i blendujemy. Jeśli nie da się łatwo zblendować powoli dolewamy troszkę wody i próbujemy ponownie natomiast jeżeli masa jest za rzadka dosypujemy trochę płatków.
- masę wykładamy do kokilki lub dla łatwiejszego wyciągnięcia ciastka do kokilki wyłożonej sreberkiem aż po brzegi
- kokilki z ciastem wkładamy do zamrażalnika
- w tym czasie banana rozgniatamy widelcem i mieszamy z mlekiem kokosowym. Całość gotujemy chwilę z agarem
- masę przekładamy do kokilek z ciastem
- rozpuszczamy czekoladę i po lekkim ostudzeniu wylewamy na masę (można dodać odrobinę rumu lub mlecza kokosowego - dla smaku lub w celu rozrzedzenia czekolady)

Jeśli chcemy ciastko wyciągnąć z kokilki wkładamy je na 1-2 godziny do zamrażalki, następnie brzegi podważamy nożem i delikatnie wyciągamy. 

SMACZNEGO! 


5 komentarzy:

  1. Pięknie się to prezentuje.. Myślę że smakuje jeszcze lepiej! :)
    Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten spód brzmi zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy zamiast płatków gryczanych mogą być otręby gryczane?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że "ciasto" nie utrzyma odpowiedniej konsystencji, otręby trochę inaczej reagują z wodą - rozmaczają się. Jeśli nie masz zamiaru wyciągać ciastka z formy to możesz spróbować(;

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! Smakuje pewnie tak samo :)

    OdpowiedzUsuń