poniedziałek, 21 listopada 2016

Jesienne ciasto cynamonowe z mąki orkiszowej z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką. 
Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską. 
Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie. 



Składniki:
  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka skody oczyszczonej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 kg jabłek
Przygotowanie:
- olej zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka
- mąkę wymieszać z kurkumą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do do cukru z jajkami
- sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do reszty
- jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając partiami dodawać do ciasta 
- tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto
- piec 40 minut w 180 stopniach
- po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta, bo aromat roznosi się po całym domu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko 20 minut trwało przygotowanie tego ciasta, wyszło pyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń