Pyszne ciasto jabłkowe intensywnie pachnące cynamonem. Mięciutkie, wilgotne w środku z delikatnie chrupiącą skórką.
Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską.
Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie.
Ciasto na bazie mąki orkiszowej, cukru trzcinowego i kurkumy jest zdrową i łatwą w wykonaniu przekąską.
Deser idealny na jesienne wieczory przy kawie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki oleju
- 3 jaja
- 1 łyżeczka skody oczyszczonej
- 2 czubate łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 kg jabłek
Przygotowanie:
- olej zmiksować z cukrem stopniowo dodając jajka
- mąkę wymieszać z kurkumą oraz cynamonem i stopniowo dodawać do do cukru z jajkami
- sodę rozpuścić w łyżce zimnej wody i dodać do reszty
- jabłka obrać, pokroić w "ósemki", usunąć komory nasienne a następnie pokroić na kawałki i mieszając partiami dodawać do ciasta
- tortownicę (średnica 26 cm) wysmarować olejem, posypać otrębami i wyłożyć do niej ciasto
- piec 40 minut w 180 stopniach
- po lekkim ostudzeniu wyjąc z tortownicy
SMACZNEGO!
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPyszne, czasem robię podobne :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta, bo aromat roznosi się po całym domu :)
OdpowiedzUsuńTylko 20 minut trwało przygotowanie tego ciasta, wyszło pyszne!!!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuń