1/2 melona
3 gałązki mięty
1/2 limonki
2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier
Przygotowanie (10 minut bez mrożenia i dodatkowego blenderowania):
- wyciskamy sok z limonki i kroimy na drobniutkie kawałki listki mięty
- wszystkie składniki blenderujemy aż do połączania i wkładamy do zamrażalnika na godzinę
- po godzinie miksujemy ponownie i wkładamy do zamrażarki na 3 godziny
- miksujemy ostatni raz i wkładamy do zamrażalnika
Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 godziny po ostatnim miksowaniu
SMACZNEGO!
Zobacz tez przepis na Domową nutellę - bez czekolady i cukru <klik>
Robiłam kiedyś podobny sorbet i wyszedł smaczny, aczkolwiek brakowało mi jednak w lodach tej jakże wielbionej kremowości. Następnym razem pewnie skusiłabym się na dodatek mleka kokosowego.
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuńmuszą być bardzo orzeźwiające :)
OdpowiedzUsuń