piątek, 22 maja 2015

Sorbet z melona i mięty

Pyszny, niskokaloryczny i orzeźwiający sorbet z melona, mięty i limonki. Deser przygotowujemy bez maszyny do lodów i cukru.





Skład (3-4 porcje):
1/2 melona
3 gałązki mięty
1/2 limonki
2 pełne łyżki syropu (np. z agawy, golden syrup itp) lub miodu, jeżeli ktoś ma ochotę może oczywiście dodać cukier

Przygotowanie (10 minut bez mrożenia i dodatkowego blenderowania):
- wyciskamy sok z limonki i kroimy na drobniutkie kawałki listki mięty
- wszystkie składniki blenderujemy aż do połączania i wkładamy do zamrażalnika na godzinę
- po godzinie miksujemy ponownie i wkładamy do zamrażarki na 3 godziny
- miksujemy ostatni raz i wkładamy do zamrażalnika


Podajemy od razu po wyjęciu z zamrażalki, najlepiej 1-2 godziny po ostatnim miksowaniu

SMACZNEGO!

Zobacz tez przepis na Domową nutellę - bez czekolady i cukru <klik>

3 komentarze:

  1. Robiłam kiedyś podobny sorbet i wyszedł smaczny, aczkolwiek brakowało mi jednak w lodach tej jakże wielbionej kremowości. Następnym razem pewnie skusiłabym się na dodatek mleka kokosowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być bardzo orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń
  3. muszą być bardzo orzeźwiające :)

    OdpowiedzUsuń