niedziela, 6 grudnia 2015

Chrupiący chleb na zakwasie

Pyszny, chrupiący chleb mamusi. Najlepszy świeżo po upieczeniu równie smaczny po tygodniu ...    
Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka.  Smacznego!




Składniki (2 chleby ):
  • 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki siemienia lnianego
  • 3/4 szklanki otrąb 
  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody
  • 1/2 litra wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 czubate łyżki zakwasu  PRZEPIS NA ZAKWAS <klik> *
Przygotowanie ( 20 minut + czas spoczynku i pieczenia):
- suche składniki wysypać do miski i wymieszać
- dodać wodę gazowaną i zakwas rozpuszczony w przegotowanej wodzie, wymieszać
- do słoiczka odłożyć dwie czubate łyżki masy, zamknąć i odstawić do lodówki - jest to domowy zakwas, który po 4 dniach dodajemy do pieczenia. Można przechowywać w lodówce do 24 dni* 
- masę przełożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na 12 -14 godzin
wierzch posypać ziołami, nasionami lub orzechami
- piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec przez 1godzinę

* zakwas możemy wykonać sami lub zakupić w prywatnej piekarni. PRZEPIS NA ZAKWAS <klik>

SMACZNEGO!

5 komentarzy:

  1. Na pewno zrobię, czekam zatem na przepis zakwasu, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy można gdzieś kupić zakwas?? jeśli tak to gdzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można kupić w niektórych prywatnych piekarniach. Jeśli jest Pani z Poznania to mogę podać parę lokalizacji.

      Usuń