Do wykonania nie potrzeba maszyny do pieczenia chleba ani jajek i mleka. Smacznego!
- 1 kg mąki pełnoziarnistej (żytniej, pszennej, orkiszowej lub mieszanka)
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki słonecznika
- 1/2 litra przegotowanej, ostudzonej wody
- 1/2 litra wody gazowanej
- 2 płaskie łyżki soli
- 1 i 1/2 łyżeczki cukru
- 2 czubate łyżki zakwasu PRZEPIS NA ZAKWAS <klik> *
Przygotowanie ( 20 minut + czas spoczynku i pieczenia):
- suche składniki wysypać do miski i wymieszać
- dodać wodę gazowaną i zakwas rozpuszczony w przegotowanej wodzie, wymieszać
- do słoiczka odłożyć dwie czubate łyżki masy, zamknąć i odstawić do lodówki - jest to domowy zakwas, który po 4 dniach dodajemy do pieczenia. Można przechowywać w lodówce do 24 dni*
- masę przełożyć do 2 podłużnych foremek i odstawić na 12 -14 godzin
- wierzch posypać ziołami, nasionami lub orzechami
- piekarnik nagrzać do 190 stopni i piec przez 1godzinę
Na pewno zrobię, czekam zatem na przepis zakwasu, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPrzepis na zakwas już jest, miłego pieczenia!
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA czy można gdzieś kupić zakwas?? jeśli tak to gdzie?
OdpowiedzUsuńMożna kupić w niektórych prywatnych piekarniach. Jeśli jest Pani z Poznania to mogę podać parę lokalizacji.
Usuń