Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik>. Sklep posiada bogatą ofertę ciekawych produktów. Osobiście bardzo lubię dział z produktami organicznymi <klik>. Przy zapisie do newslettera otrzymujemy -15zł na zakupy. Wysyłka powyżej danej kwoty (w zależności od miasta) gratis.
Składniki ( na 2 serniczki ):
- 100 g kaszy jaglanej (ok 1/2 szklanki)
- 240 ml mleka kokosowego
- 1/2 dużego, dojrzałego mango lub 120-140 g pulpy z puszki
- 14 daktyli ( ok 70 g)
- duża garść nerkowców (ok 40 g)
- 30 migdałów ( ok 30 g)
- łyżeczka agaru lub innej substancji żelującej *
- 2 łyżki syropu z agawy /syropu z daktyli/ ksylitol --> syrop z agawy 330g za 11 zł <klik> lub 1kg ksylitolu za 25 zł <klik>
* ilość zależna od producenta agaru
Przygotowanie (25-30 minut plus chłodzenie):
Przygotowanie (25-30 minut plus chłodzenie):
- kaszę gotujemy w małym garnuszku z mlekiem kokosowym ok 20-25 minut aż do uzyskania miękkości. Na koniec dodajemy 3/4* łyżeczki agaru oraz syrop z agawy i dokładnie mieszamy.
Podczas gdy kasza się gotuje:
- daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5-10 minut. Wyciągnięte z wody daktyle miksujemy z orzechami
- kokilkę/miseczkę wykładamy dokładnie i równo folią spożywczą aż po same brzegi. Dzięki temu będziemy w stanie łatwo wyciągnąć cały serniczek
- masę daktylowo-orzechową wciskamy w dno miseczki tworząc równą warstwę. Kokilkę wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie poruszamy folia i sprawdzamy czy masa orzechowo-daktylowa podnosi się w całości. Jeśli nie to delikatnie pomagamy sobie nożem. Jeśli masę da się wyciągnąć z pociągnięciem sreberka to przechodzimy do kolejnego kroku
- Ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę i układamy z niej kolejną warstwę w kokilce. Lekko dociskamy łyżeczką. Kokilkę wkładamy do lodówki
- mango rozgniatamy widelcem i zagotowujemy w małym garnuszku z 1/2* łyżeczki agaru. Gotujemy aż do uzyskania konsystencji konfitury. Po lekkim wystygnięciu musu wylewamy go do kokilki na warstwę kaszy. Nie studźmy go zbyt długo bo stężeje w garnuszku. Jeśli jednak stwardnieje, a użyliśmy agaru a nie innej substancji żelującej, możemy mus podgrzać kolejny raz - wtedy masa się rozpuści.
- Serniczki przechowujemy w lodówce. Wyciągamy pociągając za sreberko. Możemy pomóc sobie nożem wkładając go delikatnie między kokilkę a sreberko.
* ilość zależna od producenta agaru
SMACZNEGO !
Podczas gdy kasza się gotuje:
- daktyle zalewamy wrzątkiem na ok 5-10 minut. Wyciągnięte z wody daktyle miksujemy z orzechami
- kokilkę/miseczkę wykładamy dokładnie i równo folią spożywczą aż po same brzegi. Dzięki temu będziemy w stanie łatwo wyciągnąć cały serniczek
- masę daktylowo-orzechową wciskamy w dno miseczki tworząc równą warstwę. Kokilkę wkładamy do lodówki. Po wyciągnięciu z lodówki delikatnie poruszamy folia i sprawdzamy czy masa orzechowo-daktylowa podnosi się w całości. Jeśli nie to delikatnie pomagamy sobie nożem. Jeśli masę da się wyciągnąć z pociągnięciem sreberka to przechodzimy do kolejnego kroku
- Ugotowaną kaszę miksujemy na gładką masę i układamy z niej kolejną warstwę w kokilce. Lekko dociskamy łyżeczką. Kokilkę wkładamy do lodówki
- mango rozgniatamy widelcem i zagotowujemy w małym garnuszku z 1/2* łyżeczki agaru. Gotujemy aż do uzyskania konsystencji konfitury. Po lekkim wystygnięciu musu wylewamy go do kokilki na warstwę kaszy. Nie studźmy go zbyt długo bo stężeje w garnuszku. Jeśli jednak stwardnieje, a użyliśmy agaru a nie innej substancji żelującej, możemy mus podgrzać kolejny raz - wtedy masa się rozpuści.
- Serniczki przechowujemy w lodówce. Wyciągamy pociągając za sreberko. Możemy pomóc sobie nożem wkładając go delikatnie między kokilkę a sreberko.
* ilość zależna od producenta agaru
SMACZNEGO !
Wygląda nieziemsko! Uwielbiam kaszę ale w takim wydaniu jej jeszcze nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńZrobiłam jak w przepisie, ale pominęłam subst. żelujące - robiłam w pucharkach. Jest tak pyszne, że wciągnęliśmy 1 jesczze na ciepło :)
OdpowiedzUsuńPychotka!