zakwas, do następnych bochenków wystarczy odłożyć do lodówki 2 łyżki z wyrobionej masy chlebowej. Pierwszy zakwas można przechowywać w lodówce do 14 dni a odłożony z masy chlebowej nieco dłużej bo do 24 dni.
Przepis na chrupiący, domowy chleb na zakwasie <klik>
Składniki ( 2 chleby):
- 3/4 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (3 * 1/4 szklanki)
- 3/4 szklanki przegotowanej i przestudzonej, ale nie zimnej, wody (3 * 1/4 szklanki)
Potrzebny: duży słój lub garnek ze stali szlachetnej
Przygotowanie ( przez 3 dni po ok 10 minut ):
DZIEŃ 1: do słoja/garnka wlać 1/4 szklanki wody, dodać 1/4 szklanki mąki i dokładnie wymieszać. Przykryć czystą ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu na 24 h, w między czasie 2-3 razy zamieszać
DZIEŃ 2: zawartość naczynia zamieszać i dodać 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na następne 24 h, w między czasie 2-3 razy zamieszać (zakwas powinien rosnąć)
DZIEŃ 3: wymieszać i po raz ostatni dodać 1/4 szklanki wody i 1/4 szklanki mąki. Dobrze wymieszać i odstawić. Po 3-4 godzinach zakwas jest gotowy do pieczenia chleba. Produkt może leżeć w lodówce do 14 dni.
UDANEGO PIECZENIA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz