piątek, 24 lipca 2015

Jak zrobić pastę z tamaryndowca? Co to jest tamaryndowiec? I dlaczegowarto go spróbować?

Tamaryndowiec indyjski zwany inaczej powidlnikiem jest drzewem pochodzącym ze wschodniej Afryki. Owoce tej rośliny 
wiszą na drzewach w strąkach i nazywane są indyjskimi daktylami. W strąkach znajduje się mięsista pulpa i nasiona. 
Do zrobienia podstawowej pasty (takiej dostępnej w sklepach) wykorzystujemy tylko miękki miąższ. Powstałe cudeńko 
ma wyjątkowy, lekko kwaśnawy smak. Owoce najczęściej używane jako przyprawa jadalne są na surowo i wykonuje się z nich dżemy, napoje 
(np. Aguas frescas), sosy (np. sos Worcester i tamaryndowy) oraz używa do farbowania tkanin. 

Owoce przeciwdziałają niestrawności i mają właściwości przeciwzapalne i przeciwobrzękowe. W małych dawkach działa przeciwbiegunkowo, a w dużych używana jest jako środek przeczyszczający.

250 g tych owców możemy kupić za ok 6 zł np. w Tesco, chociaż tam od czasu do czasu pojawiają się korzystne obniżki ceny do - 50% spowodowane brakiem zainteresowania.  







Składniki:
  • 250 g tamaryndowca w łupinkach
  • 400 ml wody
- sitko
- tłuczek do ręcznego ucierania np. taki od moździerz

Przygotowanie:
- tamaryndowca rozłupujemy, rozkrajamy i wykrajamy pestki 
- miąższ zalewamy gorąca wodą i moczymy przez 30 minut
- następnie tamaryndowca odsączamy* i tłuczkiem od moździerza przeprasowujemy przez sitko - powstała masa to pasta z tamaryndowca  

*powstałą aromatyczną substancję możemy zamrozić w kostkach do lodu i używac do gotowania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz