środa, 17 czerwca 2015

Bakłażan zapiekany ze smażoną cebulką, pomidorami i serem feta

Kolejny z przepisów mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną cebulką z pomidorami. 




Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) :
  • 2 bakłażany
  • 1/2 kostki sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 cebule
  • 1 pomidor
  • 1/2 chilli bez pestek
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku
Przygotowanie (30 minut bez pieczenia);
- przecięte na pół bakłażany naciąć wzdłuż (widać na zdjęciu powyżej)
- bakłażany poddusić na oliwie z obu stron do lekkiego zmięknięcia (5-10 minut). Mocno posolić i odstawić.
- cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, chili w drobną kostkę i udusić na oliwie na złoty kolor
- pomidora obrać ze skórki (najlepiej schodzi po sparzeniu gorącą wodą) i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać do uduszonej cebuli. Poddusić do połączenia składników.
- przyprawić solą pieprzem i cukrem
- blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i ułożyć na niej bakłażany
- na bakłażanach rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę ser feta i posypać ziołami
- piec 15-20 minut w 200 stopniach 

SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Przed podsmażeniem nacinamy wzdłuż tylko miąższ czy całe połówki ?

    OdpowiedzUsuń