Kolejny z przepisów mojej mamy na pyszny obiad dla jaroszy i
mięsożerców. Świetne połączenie bakłażana z serem feta i podsmażoną
cebulką z pomidorami.
Składniki (2 porcje obiadowe lub 4 przystawki) :
- 2 bakłażany
- 1/2 kostki sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 4 cebule
- 1 pomidor
- 1/2 chilli bez pestek
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól, pieprz, bazylia i tymianek
do smaku
Przygotowanie (30 minut bez pieczenia);
- przecięte na pół bakłażany naciąć wzdłuż (widać na zdjęciu powyżej)
- bakłażany poddusić na oliwie z obu stron do lekkiego zmięknięcia (5-10
minut). Mocno posolić i odstawić.
- cebulę pokroić w piórka, czosnek w plasterki, chili w drobną kostkę i
udusić na oliwie na złoty kolor
- pomidora obrać ze skórki (najlepiej schodzi po sparzeniu gorącą
wodą) i pokroić w drobną kostkę a następnie dodać do uduszonej cebuli.
Poddusić do połączenia składników.
- przyprawić solą pieprzem i cukrem
- blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową i
ułożyć na niej bakłażany
- na bakłażanach rozłożyć masę cebulową, na niej położyć pokrojony w kostkę
ser feta i posypać ziołami
- piec 15-20 minut w 200 stopniach
SMACZNEGO!
Przed podsmażeniem nacinamy wzdłuż tylko miąższ czy całe połówki ?
OdpowiedzUsuńnacinamy tylko miąższ, smacznego!
Usuń