wtorek, 7 lipca 2015

Dlaczego warto jeść kozi ser? Przepis na tosty z kozim serem, miodem i orzechami.

Kozi ser ma specyficzny, ostry smak. Świetnie łączy się ze słodyczą miodu, orzechami i masłem czosnkowym. Do tego chrupiąca bułeczka prosto z pieca. CUDO!

Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera?
  • ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie
  • kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy
  • posiada więcej białka niż mleko krowie
  • obniża cholesterol we krwi 
  • 10 dag sera to dzienne zapotrzebowanie wapnia 
Świeże mleko warto pić na:
  • anemię
  • kłopoty trawienne
  • osteoporozę
  • miażdżycę




Składniki:
  • 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego
  • 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego
  • 2 łyżeczki miodu
  • kawałek masła czosnkowego
  • garstka orzechów włoskich
  • świeży tymianek
Przygotowanie (15 minut):
- rozkrawamy bułkę i rozprowadzamy po niej masło czosnkowe. Jeśli masło jest zbyt twarde spokojnie może okroić cieniutki plasterki i po prostu ułożyć na bułce
- układamy ser na bułce. Ja użyłam 1/3 okrągłego sera pleśniowego i 2 plasterki normalnego koziego sera
- wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni
- miód podgrzewamy do płynnej konsystencji
-  każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami

2 komentarze:

  1. Raz spróbowałam koziego sera i od tamtego czasu nie jem. Może źle trafiłam za pierwszym razem i warto się przełamać i skusić ponownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam do kupienia kilku różnych, może któryś okaże się odkryciem smakowym (:

      Usuń