Dlaczego warto jeść wyroby z koziego sera?
- ludzki organizm trawi je do 12 razy szybciej niż mleko krowie
- kozie mleko nie uczula tak bardzo jak mleko od krowy
- posiada więcej białka niż mleko krowie
- obniża cholesterol we krwi
- 10 dag sera to dzienne zapotrzebowanie wapnia
Świeże mleko warto pić na:
- anemię
- kłopoty trawienne
- osteoporozę
- miażdżycę
Składniki:
- 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego
- 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego
- 2 łyżeczki miodu
- kawałek masła czosnkowego
- garstka orzechów włoskich
- świeży tymianek
Przygotowanie (15 minut):
- rozkrawamy bułkę i rozprowadzamy po niej masło czosnkowe. Jeśli masło jest zbyt twarde spokojnie może okroić cieniutki plasterki i po prostu ułożyć na bułce
- układamy ser na bułce. Ja użyłam 1/3 okrągłego sera pleśniowego i 2 plasterki normalnego koziego sera
- wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni
- miód podgrzewamy do płynnej konsystencji
- każdą kanapkę polewamy łyżeczką miodu i posypujemy orzechami
Raz spróbowałam koziego sera i od tamtego czasu nie jem. Może źle trafiłam za pierwszym razem i warto się przełamać i skusić ponownie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do kupienia kilku różnych, może któryś okaże się odkryciem smakowym (:
Usuń