wtorek, 21 lipca 2015

Makaron w pikantnym malinowym sosie z chilli, czosnkiem i octem balsamicznym z dodatkiem koziego twarożku

Oryginalne połączenie malin, chilli, czosnku, octu balsamicznego i koziego twarożku z makaronem  to świetna propozycja na lato. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu a sezon malinowy w pełni...





Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu
  • 250 g malin
  • 100 g koziego twarożku
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z 1/2 limonki
  • 1/2 chili bez pestek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • listki mięty do ozdoby
Przygotowanie:
- syrop, miód i masło podgrzać, dodać maliny i dusić na małym ogniu do połączenia składników
- dodać pokrojone w drobną kostkę chilli, ocet balsamiczny i sok z limonki oraz przeciśnięty czosnek
- całość podgrzewać do zgęstnienia 
- ugotowany wyłożony na talerz makaron posypać rozdrobionym kozim twarożkiem i polać malinowym sosem
- ozdobić listkami świeżej mięty i posypać całymi malinami
SMACZNEGO!

2 komentarze:

  1. Maliny z chili, balsamico i czosnkiem zabójczo pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Makaronu w tej wersji jeszcze nie jadłem, zestaw składników jest tak niesamowity, że muszę tego spróbować. Jutro w kuchni rządzę ja i maliny...

    OdpowiedzUsuń