niedziela, 19 lipca 2015

Makaron w pure z pieczonych młodych buraczków

Oryginalny makaron na lato. Pure z pieczonych buraczków podsmażone z czosnkiem i cebulką na oliwie z oliwek, posypane świeżym tymiankiem pachnie niebiańsko i pobudza wszystkie i zmysły. Dodatek chrupiących orzeszków pinii i mozzarelli jest dopełnieniem makaronu.





Składniki (2 porcje):
  • 160 g makaronu Fettuccine  z pszenicy durum
  • 2 małe buraki
  • 1/2 dużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżka orzeszków pinii do posypania
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • garstka mozzarelli do posypania

Przygotowanie (15 minut bez pieczenia):
- przekrojone na pół młode buraczki pieczemy w piekarniku w 150 stopniach ok 1,5 godziny lub do uzyskania miękkości
- gotujemy makaron z godnie z opisem na opakowaniu. W czasie gotowania się makaronu:
- upieczone buraki miksujemy na gładką masę z 3 łyżkami oliwy z oliwek
- cebulkę i czosnek kroimy na malutką kosteczkę i podsmażamy delikatnie na łyżce oliwy z oliwek. Gdy składniki się zeszklą dodajemy ostrą paprykę oraz buraczki i podsmażamy jeszcze chwilę
- na koniec dodajemy makaron mieszając aż do uzyskania pięknego i intensywnego koloru makaronu
- ułożony na talerzu makaron posypujemy orzeszankami pinii, świeżym tymiankiem i poszatkowaną mozzarellą

SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Cudne połączenie i pyszne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Mam nadzieję, że zechcesz wziąć udział w zabawie. Szczegóły znajdziesz na moim blogu: http://brunetkawkuchni.com/2015/07/20/liebster-blog-award/

    OdpowiedzUsuń