Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor.
Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje bez tego dodatku. Pycha!
Składniki (3 porcje):
- brokuł bez nóżki (400 g)
- 150 g szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- 30 g ziaren dyni
- 70 g sera gorgonzola
- 1 łyżeczka soli
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- brokuła gotujemy 10 minut
- w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy
- ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody
- dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy
- zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści
- krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki dyni
Uwielbiam ten ser więc każda ilość byłaby dla mnie idealna. Osobom, które nie używają gorgonzoli zbyt często polecam dodać mniejszą ilość i spróbować czy smak jest odpowiedni, jeśli krem nie jest wystarczająco wyrazisty wtedy dodajemy więcej sera. Krem jest najlepszy po kilku godzinach - jak się już przegryzie. Moja rodzina lubi zabielić śmietaną (;
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz