piątek, 24 kwietnia 2015

Krem brokułowo-szpinakowy z gorgonzola i pestkami dyni

Pyszna zupa krem z brokuła i szpinaku. Opcja idealna dla wielbicieli gorgonzoli. Wyrazisty smak i śliczny kolor. 
Do tego chrupiące, prażone pestki dyni. Można zabielić śmietanką, mi jednak smakuje  bez tego dodatku. Pycha!



Składniki (3 porcje):
  • brokuł bez nóżki (400 g)
  • 150 g szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g ziaren dyni
  • 70 g sera gorgonzola
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 2 szklanki wody
Przygotowanie (15-20 minut) :
- brokuła gotujemy 10 minut
- w tym czasie kostkę wegetariańską zalewamy szklanką wody a pestki dyni prażymy
- ugotowanego brokuła zalewam wywarem z kostki warzywnej i dolewamy szklankę wody
- dodajemy szpinak i miksujemy do osiągnięcia jednolitej masy
- zupę podgrzewamy i dodajemy 50 g sera gorgonzola mieszając tak długo aż ser się rozpuści
- krem nakładamy an talerze, wrzucamy resztę sera i pestki dyni

Uwielbiam ten ser więc każda ilość byłaby dla mnie idealna. Osobom, które nie używają gorgonzoli zbyt często polecam dodać mniejszą ilość i spróbować czy smak jest odpowiedni, jeśli krem nie jest wystarczająco wyrazisty wtedy dodajemy więcej sera. Krem jest najlepszy po kilku godzinach - jak się już przegryzie. Moja rodzina lubi zabielić śmietaną (;

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz