tapioki. Orzeźwiające połączenie kwasku cytryny ze słodyczą cukru trzcinowego i nutką świeżej mięty. Lody są przepyszne a niebieska tapioka to tylko dodatek urozmaicający ich wygląd. Jeśli jej nie macie to i tak koniecznie przygotujcie lody bez granulek(:
Składniki (4 sztuki po 75 ml):
- 3 łyżki tapoki - większe perełki Co to jest tapioka, co można z niej zrobić i ile kosztuje <klik>
- 1 limonka
- 1 i 1/2 cytryny
- 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
- 15 listków mięty (ewentualnie kupna herbata)
- 1 łyżeczka barwnika
- 200 ml wody
Przygotowanie (5 minut bez gotowania i mrożenia):
- gotujemy tapiokę według przepisu na opakowaniu*
*Najpierw tapiokę namoczyłam 20 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki barwnika. Następnie tapiokę gotowałam z sokiem z 1 wyciśniętej cytryny. Po ugotowaniu tapiokę odcedziłam, dodałam kolejną 1/2 łyżeczki barwnika, łyżkę cukru i sok z 1/2 cytryny (aby nadać granulkom więcej smaku), dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
Nie wiem na czym to polega, dziewczyny na blogach piszą, że tapiokę w dużych granulkach gotują 20 minut - ja musiałam gotować 2 godziny aby uzyskać miękkość i przezroczystość. Może to zależy od firmy? Najlepiej jak same rozgryziecie ile wasze granulki potrzebują czasu.
Jeśli tapiokę ugotujemy w samej wodzie to granulki będą mdłe i zupełnie bez smaku.
Jeżeli wasza tapioka rzeczywiście gotuje się 20 minut to polecam gotować na wodzie z cukrem i soku z cytryny. Trzeba pamiętać aby je dobrze doprawić.
- miętę zalewamy 125 ml gorącej wody i odstawiamy
- cukier zalewamy 125 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia
*Najpierw tapiokę namoczyłam 20 minut w gorącej wodzie z dodatkiem 1/2 łyżeczki barwnika. Następnie tapiokę gotowałam z sokiem z 1 wyciśniętej cytryny. Po ugotowaniu tapiokę odcedziłam, dodałam kolejną 1/2 łyżeczki barwnika, łyżkę cukru i sok z 1/2 cytryny (aby nadać granulkom więcej smaku), dokładnie wymieszałam i odstawiłam na 15 minut.
Nie wiem na czym to polega, dziewczyny na blogach piszą, że tapiokę w dużych granulkach gotują 20 minut - ja musiałam gotować 2 godziny aby uzyskać miękkość i przezroczystość. Może to zależy od firmy? Najlepiej jak same rozgryziecie ile wasze granulki potrzebują czasu.
Jeśli tapiokę ugotujemy w samej wodzie to granulki będą mdłe i zupełnie bez smaku.
Jeżeli wasza tapioka rzeczywiście gotuje się 20 minut to polecam gotować na wodzie z cukrem i soku z cytryny. Trzeba pamiętać aby je dobrze doprawić.
- miętę zalewamy 125 ml gorącej wody i odstawiamy
- cukier zalewamy 125 ml gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia
- wyciskamy sok z limonki, najlepiej ze skorka w urządzeniu do wyciskania soków
- łączymy wodę z cukrem z naparem z mięty i sokiem z cytryny
- łączymy wodę z cukrem z naparem z mięty i sokiem z cytryny
- tapiokę nakładamy do foremek do lodów lub kubeczków i zalewamy przygotowanym napojem
- trzymamy w lodowce przez 2-3 godziny. Po wyciągnięciu, aby lód łatwiej wyszedł z formy rozgrzewamy opakowanie rękami lub wkładamy na kilka sekund do cieplej wody
SMACZNEGO!
- trzymamy w lodowce przez 2-3 godziny. Po wyciągnięciu, aby lód łatwiej wyszedł z formy rozgrzewamy opakowanie rękami lub wkładamy na kilka sekund do cieplej wody
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz