Składniki (11 pulpetów o średnicy ok 5 cm):
- opakowanie tofu (180 g)
- 1/2 główek brokuła
- 3/4 szklanki płatków gryczanych
- 1/3 płatków owsianych
- 2 główki czosnku
- 4 łyżeczki kaparów
- 3/4 łyżeczki tymianku, najlepiej świeżego
- sól do smaku
Przygotowanie (20 minut):
- 3/4 szklanki płatków gryczanych zalewamy wrzątkiem do wysokości płatków i odstawiamy aż płatki wsiąkną wodę
- miksujemy ze sobą tofu, brokuł, przeciśnięty czosnek i płatki
- do masy dodajemy suche płatki owiane, kapary oraz zioła i mieszamy łyżką. Dodajemy soli i próbujemy masy, jeśli coś nam nie odpowiada doprawiamy bardziej
- formujemy kulki mieszczące się w dłoni (łatwiej i szybciej smażą się te mniejsze)
- smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek pilnując aby przypiec pulpet z każdej strony
SMACZNEGO!
tofu z brokułami świetnie smakują, a w takich pulpetach to już w ogóle ;-)
OdpowiedzUsuń