poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pulpety brokułowe z kaparami

Przepis na brokułowe pulpety z kaparami na bazie płatków owsianych i gryczanych oraz tofu. Przygotowuje się je bardzo szybko i co najważniejsze - łatwo lepi. Masa się nie klei i nie rozpada ani w rękach ani na patelni. Opcja wegańska smakująca mięsożercom (;

                  

                  

Składniki (11 pulpetów o średnicy ok 5 cm):

  • opakowanie tofu (180 g)
  • 1/2 główek brokuła
  • 3/4 szklanki płatków gryczanych
  • 1/3 płatków owsianych
  • 2 główki czosnku
  • 4 łyżeczki kaparów
  • 3/4 łyżeczki tymianku, najlepiej świeżego
  • sól do smaku
Przygotowanie (20 minut):
- 3/4 szklanki płatków gryczanych zalewamy wrzątkiem do wysokości płatków i odstawiamy aż płatki wsiąkną wodę
- miksujemy ze sobą tofu, brokuł, przeciśnięty czosnek i płatki
- do masy dodajemy suche płatki owiane, kapary oraz zioła i mieszamy łyżką. Dodajemy soli i próbujemy masy, jeśli coś nam nie odpowiada doprawiamy bardziej
- formujemy kulki mieszczące się w dłoni (łatwiej i szybciej smażą się te mniejsze)
- smażymy na rozgrzanej oliwie z oliwek pilnując aby przypiec pulpet z każdej strony

SMACZNEGO!




1 komentarz:

  1. tofu z brokułami świetnie smakują, a w takich pulpetach to już w ogóle ;-)

    OdpowiedzUsuń