Składniki:
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 duży czosnek (2 małe)
- 1-2 garście otrębów do obtoczenia
- garść bułki tartej do obtoczenia
Przygotowanie (10 minut bez pieczenia)
- kroimy cukinię w paseczki- jak frytki. Najlepiej całą cukinie podzielić na 4 części, następnie każdą część pokroić na paseczki w pionie a następnie w poziomie - prostopadłe do siebie cięcia
- jajko roztrzepujemy z solą, rozgniecionym czosnkiem, papryką
- mieszamy bułkę tartą z otrębami
- kawałki cukinii maczamy z każdej strony w jajku a następnie obtaczamy w bułce i otrębach
- obtoczone kawałki układamy na blaszce
- pieczemy 20 minut w 200 stopniach
Warto sprawdzać co jakiś czas stan frytek (żeby cukinia się nie spaliła). Frytki powinny być zarumienione z wierzchu, lekko chrupiące ale mięciutkie w środku.
Cena: 2-3 zł
super te frytki! cukinii w takiej postaci jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńCukinia to jedno z tych warzyw które pod każdą postacią smakuje świetnie:) Fajny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńzgadzam się :D ja cukinię i mleko kokosowe mogę dodawać wszędzie
OdpowiedzUsuń