czwartek, 9 kwietnia 2015

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

Przepis z serii 'Zostało mi w lodówce'. Gotowane ziemniaki, pieczarki, cebula i śmietana. Do tego mój ulubiony dodatek - kapary i mozzarella. To do roboty (;



Składniki (2 duże porcje):   Użyłam foremki 18 cm x 18 cm
  • 4 ugotowane ziemniaki (450 g)
  • 2 duże cebule
  • 5 pieczarek
  • śmietana kremówka 200 - 250 g
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie kapary i mozzarella (do posypania 5 minut przed końcem pieczenia)
Użyłam foremki 18 cm x 18 cm
Przygotowanie (5 minut bez gotowania i pieczenia):
- ugotowane ziemniaki kroimy na plastry
- cebulę kroimy w drobną kosteczką lub plasterki
- pieczarki kroimy w plasterki
- ziemniaki, cebulę, pieczarki układamy odpowiednio warstwami każdą warstwę posypując solą i pieprzem 
- zalewamy śmietaną
- wkładamy do piekarnika na 25 minut na 180 stopni
- posypujemy mozzarella i kaparami i wkładamy na kolejne 5 minut


SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz