piątek, 1 maja 2015

Bataty w imbirze z czosnkiem

Bataty czyli słodkie ziemniaki - bardzo fajne jako dodatek do dania głównego lub przekąska. Jest to bardzo prosty przepis - z serii pokrój i włóż do piernika (; Zachęcam do spróbowania.

Składniki (4 porcje - jako dodatek do dania głównego:
  • 2  bataty
  • 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie ( 7 minut bez pieczenia):
- kroimy bataty w kostkę (nie musi być to równa kostka)
- czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego
- pokrojone bataty wkładamy do miski i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, posypujemy imbirem i ponownie mieszamy
- wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut, po 15 minutach mieszamy i ponownie składamy na 10-15 minut
- na koniec posypujemy odrobiną rozmarynu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz