Bataty czyli słodkie ziemniaki - bardzo fajne jako dodatek do dania głównego lub przekąska. Jest to bardzo prosty przepis - z serii pokrój i włóż do piernika (; Zachęcam do spróbowania.
Składniki (4 porcje - jako dodatek do dania głównego:
- 2 bataty
- 1 łyżeczka suszonego, sproszkowanego imbiru
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie ( 7 minut bez pieczenia):
- kroimy bataty w kostkę (nie musi być to równa kostka)
- czosnek kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na dnie naczynia żaroodpornego
- pokrojone bataty wkładamy do miski i polewamy oliwą, dokładnie mieszamy, posypujemy imbirem i ponownie mieszamy
- wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 15 minut, po 15 minutach mieszamy i ponownie składamy na 10-15 minut
- na koniec posypujemy odrobiną rozmarynu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz