poniedziałek, 4 maja 2015

Bataty w miodzie z chili i cynamonem

Przepis na bataty w słodko-ostrym stylu. Oryginalny dodatek do dnia głównego z serii pokrój i włóż do piekarnika.

Składniki (4 porcje jako dodatek):
  • 2 bataty
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 duże łyżeczki miodu
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
  • 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie (7 minut bez pieczenia):
- bataty kroimy w kostkę (niekoniecznie równą) i wkładamy do miski
- miód rozpuszczamy w mikrofalówce lub kąpieli wodnej
- do rozpuszczonego miodu dodajemy oliwę, cynamon, paprykę i sól i dokładnie mieszamy
- dodajemy sos do miski z batatami i mieszamy aż do przyklejenie się sosu do batatów
- bataty wkładamy do naczynia żaroodpornego a następnie do piekarnika na 200 stopni na 15 minut
- po 15 minutach mieszamy bataty w naczyniu i ponownie wkładamy na 10-15 minut
Warto sprawdzić od czasu do czasu czy bataty są już miękkie

Cena: 4-5  zł

SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz