Składniki (2-3 porcje):
- 150 g makaronu
- 1 cukinia
- 150 g pieczarek
- 150 g brokuła
- 2 szklanki wody
- niecała 1/2 szklanki śmietanki
- 1 mozzarella
- 2 ząbki czosnku
- 1 bulion warzywny
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki cząbru
Przygotowanie (15 minut):
- czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki
- do garnka nalewamy wodę i czekamy chwilę aż zrobi się ciepła następnie wrzucamy bulion i pokrojone warzywa
- dorzucamy przyprawy, zostawiamy garnek na średnim ogniu i czekamy ok 10 -15 aż makaron zrobi się miękki co jakiś czas mieszając
- na koniec cała woda powinna zostać wsiąknięta przez makaron lub wyparować. Jeśli tak się stało to dodajemy śmietankę oraz pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Jeśli woda nie odparowała (co jest mało prawdopodobne) to najpierw ją odlewamy i dopiero przyprawiamy
SMACZNEGO!
Zobacz tez przepis na Makaron z fistaszkami i pędami bambusa <klik>
Zobacz tez przepis na Makaron z cukinii w pesto z cebulką, chili i czosnkiem <klik>
Zobacz tez przepis na Makaron z cukinii w pesto z cebulką, chili i czosnkiem <klik>
uwielbiam takie dania! jeden garnek, a mega obiad :)
OdpowiedzUsuńa jaką śmietankę dodajesz? :)
OdpowiedzUsuńśmietanka UHT 30% tłuszczu (:
UsuńZrobiłam dziś i wyszło jeszcze pyszniejsze niż się spodziewałam, dzięki ;) no i tak mało zmywania! :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie znalazłam idealne danie na jutrzejszy obiad :)
OdpowiedzUsuńMaksimum smaku
OdpowiedzUsuń