czwartek, 21 maja 2015

Jednogarnkowiec z cukinią - minimum pracy i sprzątania

1 garnek, 1 nóż, 1 deska, 5 minut krojenia, 10 minut gotowania i gotowe! Szybko, prosto, mało sprzątania a do tego super pysznie (; Dana ilość wody zostanie wsiąknięta przez makaron a reszta wyparuje więc nie trzeba odsączać. Czyli przepis na makaron razowy z cukinią, brokułem i pieczarkami w sosie śmietanowym z mozzarellą. 



                                                                         

Składniki (2-3 porcje):
  • 150 g makaronu
  • 1 cukinia
  • 150 g pieczarek 
  • 150 g brokuła 
  • 2 szklanki wody
  • niecała 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bulion warzywny
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka chilli
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
Przygotowanie (15 minut):
- czosnek rozgniatamy, cukinię kroimy w kosteczkę, brokuła w kawałki a pieczarki w cienkie plasterki
- do garnka nalewamy wodę i czekamy chwilę aż zrobi się ciepła następnie wrzucamy bulion i pokrojone warzywa
- dorzucamy przyprawy, zostawiamy garnek na średnim ogniu i czekamy ok 10 -15 aż makaron zrobi się miękki co jakiś czas mieszając
- na koniec cała woda powinna zostać wsiąknięta przez makaron lub wyparować. Jeśli tak się stało to dodajemy śmietankę oraz pokrojoną mozzarellę i mieszamy. Jeśli woda nie odparowała (co jest mało prawdopodobne) to najpierw ją odlewamy i dopiero przyprawiamy

SMACZNEGO!


6 komentarzy:

  1. uwielbiam takie dania! jeden garnek, a mega obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a jaką śmietankę dodajesz? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś i wyszło jeszcze pyszniejsze niż się spodziewałam, dzięki ;) no i tak mało zmywania! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie znalazłam idealne danie na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń