niedziela, 31 maja 2015

Pasta kanapkowa z awokado i gorgonzoli

Zdrowa alternatywa dla nudnych i znanych wszystkim past kanapkowych.

Jak by było mało, że awokado jest smaczne to na dodatek jest bardzo zdrowe.Świetnie wpływania na pracę mózgu a znajdujące się w nim jednonienasycone tłuszcze omega-3 i potas (30% > niż w bananach) obniżają ciśnienie i poprawiają kondycję serca. Awokado ma tez działanie przeciwwyważeniowe i przeciwzapalne. 




Składniki (2-4 osób):
  • 1 dojrzałe, miękkie awokado
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 50 g gorgonzoli
  • sól
  • nasiona do posypania (np. czarny sezam, czarnuszka, prażony słonecznik)
Przygotowanie (5 min):
- awokado przekroić na pół, wyjąc pestkę i wybrać miąższ
- awokado rozgnieść widelcem na miazgę
- dodać przeciśnięty czosnek i  sok z cytryny
- ser rozgnieść osobno w miseczce a następnie dodać do masy awokado
- dobrze wymieszać, spróbować i dosolić do smaku

1 komentarz:

  1. No i nie mogłam przestać jeść ... Pyszne, pyszne, pyszne!

    OdpowiedzUsuń