Składniki:
- pęczek botwinki
- pęczek koperku
- pęczek szczypiorku
- duży, długi ogórek
- 5 rzodkiewek
- 0,7 litra kefiru
- 0,7 litra jogurtu
- sól do smaku
- kwasek cytrynowy do smaku (opcjonalnie)
Przygotowanie (25 minut):
- warzywa dobrze wypłukać
- botwinkę razem z małymi buraczkami pociąć na małe kawałki. Przełożyć do garnka i zalać szklanką gorącej wody a następnie gotować przez 10 minut od zawrzenia
- koperek i szczypiorek bardzo drobno posiekać
- ogórek i rzodkiewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach
- kefir i jogurt wlać do większego naczynia, dodać ostudzoną botwinkę (wraz z wodą), dodać resztę składników, przyprawić do smaku
- delikatnie wymieszać i włożyć do lodówki na 2 godziny
Idealny przepis na chłodnik! Rewelacyjne zdjęcia! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń